IniciNoticiesCulturaEL TEATRE CLAVÉ NO APLICARÀ LA PUJADA DE L’ IVA A LES...

EL TEATRE CLAVÉ NO APLICARÀ LA PUJADA DE L’ IVA A LES ENTRADES DELS ESPECTACLES NI A LES QUOTES DELS ALUMNES DEL CENTRE DE FORMACIÓ ARTÍSTICA.

Una de les mesures més criticades de la pujada de l’IVA és l’ afectació en el sector de la cultura, ja que els productes culturals han passat de pagar un 8% d’IVA a un 21%. El sector de les arts escèniques tenia coll avall que, amb la pujada, haurien de pagar un 10% però no s’esperaven una pujada tan forta. Per aquest motiu, es mostren molt preocupats. A Tordera, el Teatre Clavé és el principal referent cultural. El seu director, Josep Navarro apunta que la pujada de l’impost tindrà una repercussió negativa en l’accés de la ciutadania a la cultura.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/09/navarro-iva-cultural-1.mp3|titles=navarro iva cultural 1]

El teatre clavé, de propietat municipal, està gestionada per  una fundació privada integrada per representats de diferents sectors de la societat, des d’empreses locals i comarcals fins a membres de diverses entitats municipals i representants polítics del consistori. Precisament, el model de gestió de la fundació, permet recuperar un percentatge d’ IVA molt elevat. Segons Josep Navarro això permetrà no augmentar l’ import de les entrades i quotes i mantenir els preus de l’ any passat.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/09/navarro-iva-cultural-2.mp3|titles=navarro iva cultural 2]

Les fundacions tenen dret a uns impostos reduïts i a unes donacions amb  avantatges fiscals, i també poden rebre  diners de les administracions públiques per realitzar activitats o determinats  projectes. Les fundacions han de retre comptes no només a les persones i organitzacions que els donen suport, sinó a la societat en general.

Josep Navarro assegura que amb el pas dels anys, s’ ha demostrat que la creació de la fundació del teatre clavé, va ser un encert dels polítics locals.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/09/navarro-iva-cultural-3.mp3|titles=navarro iva cultural 3]

Després de la pujada de l’ IVA, des dels teatres es volen reunir amb el ministeri per renegociar la situació, tot i que no perden l’ esperança que a la reunió es pugui suavitzar el percentatge, no esperen un gran canvi per part de l’ administració pública. Així doncs, tal i com apunten estudis del sector, es preveu que els productes culturals pot perdre fins a 12 milions d’ euros.

ÚLTIMES NOTÍCIES