IniciNoticiesMedi ambientUN ESTUDI CONCLOU QUE EL CANVI CLIMÀTIC REDUIRÀ L’AIGUA A LA CONCA...

UN ESTUDI CONCLOU QUE EL CANVI CLIMÀTIC REDUIRÀ L’AIGUA A LA CONCA DE LA TORDERA.

El centre de recerca ecològica i aplicacions forestal han enllestit el projecte d’Adaptacions al Canvi Climàtic en l’Ús de l’Aigua (ACCUA) que ha avaluat durant tres anys les vulnerabilitats del litoral català davant els efectes del canvi ambiental global en la disponibilitat d’aigua. El coordinador de l’estudi, Eduard Pla explica que s’han estudiat els efectes del canvi climàtic en les conques del Fluvià, el Ciurana i la Tordera.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/02/creaf-1.mp3|titles=creaf 1]

L’estudi conclou, que a la conca de la Tordera, el canvi climàtic reduirà l’aigua disponible en aquesta zona. Aquest projecte descriu que en aquesta conca, situada entre les comarques de la Selva, Vallès Oriental i Maresme, es viurà una disminució important dels seus recursos hídrics disponibles els propers anys. I és que en primer lloc, els experts preveuen que les aportacions anuals d’aigua dels rius de la conca disminueixin de forma rellevant a mitjà termini i continuïn davallant fins l’any 2100.

I és que com recalca l’ investigador Eduard Pla “a mig termini es preveu que les recàrregues subterrànies dels aqüífers disminuiran un 10% i que els cabals superficials ho faran fins a un 14%”. Un impacte, ressalten els científics que és la conseqüència de les previsions climàtiques per aquesta zona l’any 2030, quan es preveuen uns “augments de temperatura de fins a 0,3 graus i unes davallades en les precipitacions de fins a un 7%”.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/02/creaf-2.mp3|titles=creaf 2]

Davant d’aquests resultats i dels efectes del canvi climàtic a la Tordera, el projecte d’Adaptacions al Canvi Climàtic en l’Ús de l’Aigua proposa una gestió integrada dels recursos hídrics a la conca que planifiqui els usos futurs del sòl de la conca segons la disponibilitat d’aigua i apostar per l’estalvi.

I pel que fa als cabals de manteniment, els experts proposen identificar els trams i les comunitats d’éssers vius més vulnerables per desenvolupar plans de conservació a mida. I alhora, recomanen una millor gestió forestal i canvis en els tècniques agrícoles. Escoltem Eduard Pla.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/02/creaf-3.mp3|titles=creaf 3]

Amb tot, els autors de l’estudi tenen com a objectiu que els resultats es puguin tenir en compte pel desenvolupament del Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic que s’està duent a terme a Catalunya seguint les directrius europees.

ÚLTIMES NOTÍCIES