La situació financera de molts municipis catalans és preocupant. I Tordera no és una accepció. A la manca d’un model de finançament local llargament reclamat, s’hi ha d’afegir la disminució d’ingressos, derivat de la crisi econòmica. A més, les corporacions locals han d’afrontar obligacions que no tenen atribuïdes legalment i que, segons estudis recents, representen més del 30% del pressupost anual. Si a tot això hi afegim que la Generalitat redueix les aportacions al manteniment de determinats serveis municipals, la situació del consistori encara és més difícil. És per això que en el ple de la setmana passada es va aprovar una moció perquè l’equip de govern local fes públic el deute que la Generalitat té amb el nostre municipi, a més de demanar-li al govern català una liquidació urgent d’aquest deute. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia va explicar que el deute de la generalitat amb l’ajuntament és de 766.329,08 euros. Garcia va recordar que l’import del deute que reconeix la generalitat als ajuntaments és similar a la partida de l’Estatut que l’Executiu de Mariano Rajoy deu a Catalunya en virtut de la disposició addicional tercera (759 milions). Un fet que ha aprofitat el govern català per atribuir al Govern central gran part de la responsabilitat que la Generalitat no pugui pagar els seus deutes amb el món local. L’alcalde de Tordera apunta al mal finançament dels ajuntaments, com a causa de la situació econòmica de molts municipis.
El regidor del PSC, Josep Romaguera, destaca la importància de conèixer amb exactitud el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament, uns diners que diu que ja hauria d’haver transferit.
El regidor d’ERC, Xavier Pla creu que la generalitat de Catalunya té voluntat de pagar, i que això és fruit d’un problema de finançament.
El regidor del PP, Xavier Martín, entén les dificultats de la Generalitat, però reclama aquests diners perquè corresponen a uns serveis que l’Ajuntament ja ha prestat.
La moció a favor que el govern municipal fes públic el deute del Govern català amb l’Ajuntament, les empreses municipals i altres organismes autònoms, així com també per reclamar-li a la Generalitat una liquidació urgent, es va aprovar amb els vots favorables de CiU, PSC i PP, i el vot en contra d’ERC.