La Regidoria d’Atenció Social i Serveis a la Persona, a través del Programa Intermunicipal d’Immigració de l’Alt Maresme, s’afegeix als actes de sensibilització que s’organitzen a la comarca amb motiu del Dia Mundial de Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina.
Els Ajuntaments de l’Alt Maresme, la Creu Roja, la Diputació de Barcelona i la Secretaria per la Immigració de la Generalitat han organitzat una jornada de conscienciació que tindrà lloc el proper dissabte 9 de febrer, a la tarda, a la Fàbrica Llobet de Calella. Durant la jornada, que està adreçada a tota la població i especialment a la comunitat africana, es tractarà el tema de la mutilació genital femenina, el protocol d’actuació per prevenir-la, el paper de l’àmbit sanitari i dels serveis socials, el paper dels serveis de seguretat i la mediació intercultural. La mutilació genital femenina es considera delicte pel Codi Penal tant si es practica a dins com a fora de l’Estat Espanyol. Aquest és un dels motius que ha portat el Departament d’Acció Social i Ciutadania a elaborar una actualització del protocol d’actuacions per prevenir aquesta pràctica. El protocol, que a Catalunya es va posar en marxa l’any 2001, estableix el procediment que han de seguir els mestres, els metges o qualsevol altre professional quan detecten un cas o una situació de risc de mutilació genital femenina. La consellera d’acció social i ciutadana, Carme Capdevila creu que l’actualització del protocol permetrà lluita millor contra aquesta pràctica.
La Jornada de sensibilització s’ha organitzat després que l’ONU hagi declarat el dia 6 de febrer com a Dia Mundial de la Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina. Actualment, l’ablació es una pràctica extesa encara a una trentena de països africans i segons les organitzacions UNICEF i Save The Children, afecta uns dos milions de nenes cada any.