El projecte, impulsat per la Diputació de Barcelona, utilitza compostatge i frass de mosca soldat per revaloritzar els subproductes de l’Alt Maresme
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha iniciat un projecte innovador a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera per transformar els residus agrícoles i municipals en recursos valuosos per a l’horticultura. L’objectiu és convertir materials com restes de tomàquet, porro o enciam en productes homogenis i sostenibles, reduint l’impacte ambiental i fomentant l’economia circular. Anna Barnadas és secretaria d’acció climàtica de la generalitat.
“cal apostar per l’agricultura regenerativa”
A més del compostatge tradicional, l’IRTA ha implementat tècniques pioneres com la producció de frass, un fertilitzant natural generat per les mosques soldat a partir de residus vegetals. Aquest excrement d’insecte, ric en nutrients, s’ha analitzat per optimitzar el seu ús en conreus locals. A més, s’estudien els lixiviats del procés com a possible solució fertilitzant, ampliant les opcions de reaprofitar els residus. Explica les tècniques emprades el director general de l’IRTA, Josep Usall.
Les cooperatives Conca de la Tordera i Progrés-Garbí, que generen grans quantitats de subproductes durant el processament d’hortalisses, són claus en aquesta iniciativa. El projecte també aprofita restes d’esporga municipal, integrant-les en el cicle de valorització. Aquesta aposta no només millora la qualitat dels conreus de l’Alt Maresme sinó que exemplifica com la innovació pot convertir allò considerat «escombraries» en recursos ecològics i econòmics, avançant cap a una agricultura més verda i eficient.