L’ONGD torderenca, amb el suport d’altres entitats i associacions, va crear l’any 2014 el primer centre de rehabilitació psicosocial del país
L’ONGD torderenca Jatakendeya ja suma més d’una dècada ajudant nens i nenes amb diversitat funcional a Togo (Àfrica occidental). Amb el suport d’altres entitats, associacions i fundacions, Jatakendeya ha vetllat des del 2012 pel benestar de les persones en risc d’exclusió social. Ràdio Tordera s’hi va desplaçar fa unes setmanes i va poder parlar amb el seu president, en Joan Llorens. El torderenc, involucrat des dels inicis amb la causa, ens posava en context sobre la percepció que es té a Togo dels nens amb capacitats especials.
“A Togo, la discapacitat i la malaltia mental són considerats com un acte de bruixeria o una obra del diable”
Per aquest mateix motiu, Jatakendeya, amb l’ajuda de l’associació local com Miséricordie sans frontière, va crear l’any 2014 el primer centre de rehabilitació psicosocial del país. L’objectiu és que els nens i nenes residents aprenguin una rutina, s’escolaritzin i puguin sortir del centre havent après un ofici que els permeti poder viure una vida el màxim d’autònoma possible. Llorens detalla com és el dia a dia i sobre quins fonaments se sustenta el projecte.
Durant aquests anys, s’ha comptat amb la implicació d’empreses, fundacions i particulars com Elser Foundation, Hora de Ayudar, Solidària o Invest for Children. Gràcies a la seva col·laboració, el centre ha anat creixent fins a tenir una escola pròpia, una residència, diferents tallers, horts, animals i una caseta per als voluntaris. Això, alhora, ha permès que diversos nens hagin pogut trobar el seu futur per emprendre un nou camí. Malgrat tot, perquè es continuï creixent i es pugui mantenir l’ajuda que s’ofereix a la comunitat, cal seguir invertint. Sara Persentili també és membre de Jatakendeya.
Un altre dels punts cabdals és el del voluntariat. Tal com destaquen la Sara i en Joan, n’hi ha de dos tipus: el general i el tècnic.
D’aquí uns dies, el reportatge sencer sortirà publicat al YouTube de l’emissora a la secció d’entrevistes de “La Teranyina”. És la primera vegada que Ràdio Tordera presenta en vídeo una crònica des de l’Àfrica, en la qual es posarà en context l’ONGD i es donarà detalls de l’espai i el seu funcionament. Per a més informació sobre el projecte podeu entrar a la pàgina web de Jatakendeya, on trobareu més material sobre el projecte, les donacions, els èxits assolits o el voluntariat.