IniciNoticiesMedi ambientTordera, un dels últims bastions per evitar la desaparició del gripau d’esperons...

Tordera, un dels últims bastions per evitar la desaparició del gripau d’esperons a la zona

L’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Baixa Tordera ha conclòs en una investigació que Palafolls i el nostre municipi són els últims pobles on aquest amfibi encara es pot recuperar

L’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Baixa Tordera va començar fa un any una investigació per determinar la presència del gripau d’esperons a la nostra zona. Es tracta d’un capgròs de la mida del palmell d’una mà que necessita punts d’aigua i de certa de durada per sobreviure, i per culpa de l’impacte humà i la sobreexplotació dels aqüífers cada vegada hi ha menys exemplars d’aquest amfibi a la zona. Tot i això, encara queden punts on es mantenen aquestes espècies. Parlem de Tordera o Palafolls, que a diferència de pobles veïns com Blanes o Malgrat de Mar, conserven un volum considerable de gripau d’esperons. Segons l’encarregat de l’estudi, Santi Poch, la tasca d’aquests municipis és ara mantenir i fomentar la seva presència. 

poch gripaus

“Tordera i Palafolls són els que tenen una major responsabilitat per recuperar l’espècie”

La conclusió a la qual ha arribat l’Associació és que aquest amfibi està en perill d’extinció a la Baixa Tordera. L’espècie ha disminuït un 70% en poc més d’una dècada i està retrocedint cap a l’interior. De fet, fa 20 anys la situació era diametralment oposada, ja que el gripau d’esperons era molt abundant al territori. Ara, pràcticament no en queden. Per aquest motiu, Poch reclama que es canviï la legislació.

Poch normativa

“Legalment no estan protegits i sembla que siguin una espècie comuna, però ara ja no ho són”

Un dels efectes més curiosos que s’ha detectat durant el procés és que la disminució d’exemplars s’ha vist agreujada precisament als espais naturals protegits. En aquest sentit, l’entitat insta els consistoris i administracions a demanar recursos a la Generalitat i motivar els propietaris privats per conservar els ecosistemes propis. 

ÚLTIMES NOTÍCIES