El document suposa un pas decisiu cap a un sistema alimentari més just i sostenible al territori
L’Assemblea de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT), celebrada a Palafolls el passat dimecres 26 de juny, ha marcat un punt d’inflexió en la gestió alimentària del territori amb l’aprovació de la Carta Alimentària. Aquest document de compromís representa un pas ferm cap a l’Estratègia Alimentària de la Baixa Tordera, enfocada en la creació d’un sistema alimentari més just, saludable, sostenible i resilient.
El procés d’elaboració de la Carta Alimentària ha estat exhaustiu i participatiu, i ha integrat entitats i persones de diversos sectors relacionats amb l’alimentació, com la salut, l’educació, la producció, el turisme, la cuina, la pesca, la joventut, el comerç, la distribució, el territori i la indústria. Mitjançant tallers, entrevistes i una enquesta oberta a la ciutadania, s’han definit els principis rectors del document, que inclouen l’alimentació sostenible, l’economia social, la governança alimentària, la proximitat i la salut i equitat.
La Carta Alimentària detalla els desafiaments que afronta la Baixa Tordera per avançar cap a un sistema alimentari més just i sostenible. Entre aquests reptes, destaquen la necessitat de reforçar el sector productiu, fomentar el comerç de proximitat, incrementar el sentiment de pertinença, promoure dietes saludables i la cultura alimentària, reduir el malbaratament i millorar la coordinació entre les administracions i els actors principals de l’EABT. Ho explica el regidor de medi rural i pagesia, Xavier Pla.
“serà una eina per reforçar el sector productiu de la zona”
L’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT) cobreix una extensa àrea que inclou terres fèrtils dedicades a l’agricultura, boscos i zones humides al llarg del riu Tordera. Aquesta regió concentra prop de la meitat de la superfície agrària de la comarca del Maresme, amb més de 2.300 hectàrees de camps de conreus. D’aquestes terres, un 70% es dediquen a cultius de regadiu i un 30% a cultius de secà. L’horta es troba principalment a Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna i Blanes, mentre que Tordera destaca pels seus cultius de cereals i farratges. A més, hi ha censades 46 explotacions ramaderes, agrupades majoritàriament en el terme municipal de Tordera.