El programa busca atendre i prevenir el consum de drogues i l’ús abusiu de pantalles entre els i les adolescents i joves.
El Servei mancomunat La Rula encara un nou impuls amb l’objectiu de consolidar els serveis iniciats en els municipis de Tordera, Calella, Malgrat de Mar i Palafolls per atendre i prevenir el consum de drogues i l’ús abusiu de pantalles entre els i les adolescents i joves.
Els 4 ajuntaments i el Consell Comarcal del Maresme, que és qui coordina la gestió del servei han valorat molt positivament la feina feta durant els darrers mesos de funcionament i han establert el full de ruta de cara els propers anys.
Posant el focus en la prevenció, es volen consolidar les actuacions de prevenció als centres educatius de primària i secundària i l’Espai d’atenció personal a joves i famílies, així com la coordinació entre agents i professionals a través de la dinamització de les taules preventives municipals. La tècnica del casal de joves, Sònia Aliva recorda que cada tercer dimecres de mes el programa arriba a Tordera.
El Pla parteix d’una diagnosi, que entre d’altres fonts d’informació, s’ha fet a partir d’entrevistes a la població jove i grups de discussió que apunten, per exemple, que l’inici de consum d’alcohol se situa als 13,5 anys i el de marihuana entre els 14-15 anys i que l’ús de tranquilitzants i del “vaper” està augmentant entre la gent jove, sobretot als instituts. Pel que fa a l’ús de pantalles, el treball fet a partir d’una mostra de 1.435 alumnes de 1er, 2n, 3er i 4t d’ESO de les quatre poblacions mostra que el 96,7% utilitza les xarxes socials per comunicar-se amb amics, el 90,6% per comunicar-se amb familiars, el 89,9% per buscar informació i un 67,7% per jugar online. Tot i que el 72% de joves enquestats no ha jugat mai diners, els que sí ho han fet es van iniciar en aquestes pràctiques quan tenien 10 anys.
Destaca també la posada en marxa, el passat 2023, de l‘Espai d’orientació, informació i acompanyament per a famílies i joves en els usos de drogues i pantalles en cadascun dels municipis. Aliva assegura que està obert tant al jove com el seu entorn més proper.
“Aquest servei està encarat al jove com els seus familiars”
La RULA enfoca el seu pla d’acció principalment en la prevenció -en l’àmbit col·lectiu però també a nivell individual- a joves i famílies en cadascun dels 4 municipis. Treballa de forma coordinada i en xarxa amb les professionals dels 4 municipis on actua i amb la resta d’agents que intervenen en aquest territori des d’un àmbit supramunicipal.