L’espai està dirigit a les dones que tenen embarassos sense complicacions i es preveu un part i naixement de baix risc
Aquest mes de març l’Hospital Sant Jaume de Calella, centre gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, posa en marxa una sala de parts natural amb una banyera per poder atendre parts a l’aigua, en el marc de l’estratègia de l’atenció al part respectat que es treballa des del servei de Ginecologia i Obstetrícia. Amb aquest nou espai es dona resposta també a la demanda de les gestants del territori de poder comptar amb un entorn no medicalitzat i ben equipat per atendre el part normal.
L’àrea d’obstetrícia de l’Hospital de Calella comptava, fins ara, amb tres sales de parts convencionals i una de les quals s’ha reconvertit en sala de parts natural. La reforma de l’espai, que ha tingut un cost de 250.000 euros, ha permès tenir una sala moderna i adaptada a les necessitats de les gestants perquè puguin donar a llum en un ambient íntim, còmode i acollidor i amb la seguretat d’estar en un entorn hospitalari en el cas que es produeixi qualsevol imprevist al llarg del part.
Aquest nou equipament està dirigit a les dones que tenen embarassos sense complicacions i per les quals es preveu un part i un naixement de baix risc. L’espai està adequat amb una banyera, un bany amb dutxa, un llit per descansar o utilitzar durant el part, una liana, una cadira de parts i una pilota. Així mateix, els llums són regulables, hi ha fil musical i les parets s’han pintat de color terra amb l’objectiu d’oferir un entorn càlid, de calma i tranquil·litat.
La cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Dra. Marta Gonzàlez, destaca la importància de comptar amb una sala com aquesta en un hospital comarcal.
“La nova sala de parts naturals és un pas més per continuar donant visibilitat al part respectat”
Dilatar dins l’aigua alleugereix el dolor d’aquesta fase del part i és més satisfactòria per a la dona. Així mateix, l’aigua proporciona un efecte relaxant i permet una major mobilitat a la gestant.
El part a l’aigua és doncs una opció més que a partir d’ara es podrà oferir a les gestants que vinguin a parir a l’Hospital de Calella, sempre que compleixin els requisits d’inclusió. Aquest tipus de part és assistit per llevadores especialitzades, ja que es requereix una formació prèvia per atendre la dona i el nadó en un medi aquàtic. En aquest sentit, a Calella hi ha una llevadora i un ginecòleg formats per assistir aquest tipus part a cada torn.
Fins ara, tots els parts naturals atesos a l’Hospital de Calella es portaven a terme a les diferents sales de parts convencionals. Ho explica Cristina Torres, cap de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.
L’Hospital Sant Jaume de Calella ha atès en l’últim any (2022) 719 parts, el 72% han estat parts eutòcics, és a dir, parts normals sense complicacions i sense intervenció instrumental. Calella és el centre de referència per a totes les gestants de les poblacions compreses entre Canet de Mar i Tossa de Mar que han de donar a llum. Disposar de sales de part natural permet que augmentin la probabilitat de parts vaginals i es redueixi la incidència de parts instrumentats o cesàries. Fins ara, tots els parts naturals atesos a l’Hospital de Calella es portaven a terme a les diferents sales de parts convencionals.