L’Ajuntament de Tordera va posar en marxa fa unes setmanes una prova pilot consistent en fer un programa alternatiu per al control de la població de la processionària, més proper a l’àmbit de la lluita integral de plagues. Les actuacions a realitzar van consistir en afavorir el control de la dinàmica poblacional d’aquest insecte autòcton, mitjançant la instal·lació de caixes niu per a les aus insectívores; l’eliminació del nius detectats a l’arbrat privat, mitjançant el compliment dels requeriments enviats als propietaris dels pins afectats.
La Generalitat plantejarà un pla global contra la processionària que impliqui més departaments per combatre’n la virulència. En declaracions a Ràdio Tordera, El cap de la secció de la Planificació de la direcció general de Forests del govern, Jorge Heras, ha dit que caldrà la implicació conjunta no només d’Agricultura sinó també de Territori i de Salut.
Les molèsties més freqüents associades a aquest insecte són bàsicament els danys produïts a les persones i als animals domèstics, fruit de la pròpia ingesta o l’aparició d’urticària produïda per les erugues i la proliferació, augment i freqüència de brots al·lèrgics . No obstant, a més d’aquests efectes sanitaris, també cal tenir en compte els efectes en el propi paisatge de la zona que provoca quan esdevé plaga (boscos defoliats, plomalls d’agulles mig menjades i seques, la presència de nius hivernants) i que també incideix en el malestar de la població propera a aquestes masses forestals afectades. Per a qualsevol consulta, aclariment o incidència al respecte de la processionària a Tordera podeu posar-vos en contacte amb l’Àrea de Medi Ambient.