El Consell Comarcal del Maresme (CCM) demana al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat que declari els boscos de la comarca “Zona d’Atenció Urgent” amb l’objectiu de combatre la plaga de l’escarabat tomicus que afecta les pinedes maresmenques. El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó, assegura que s’han confirmat “les hipòtesis més pessimistes” i que les feines de neteja fetes fins al moment són “insuficients” tot i els 200.000 euros invertits en treballs forestals. Segons els càlculs del CCM calen encara 800.000 euros extraordinaris per treure la fusta morta, a més de fer un pla de gestió dels boscos per adaptar-los al canvi climàtic i que eviti riscos d’incendis i inundacions.
El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Barcelona, Josep Pena, ha explicat a l’ACN que encara no s’ha rebut cap demanda concreta per part del Consell Comarcal del Maresme, tot i que ja ha avançat que la predisposició a col·laborar amb el territori és “altíssima”. Pena ha recordat que la Generalitat és una de les administracions que més recursos ha invertit en la crisi dels boscos del Maresme i reconeix que en el futur caldrà continuar adoptant mesures per “atacar la plaga” del tomicus.
Quan es rebi formalment la petició del CCM, el Departament analitzarà i valorarà la situació al detall.En aquest sentit, Triadó ha expressat la necessitat de totes les administracions de fer front comú contra aquesta plaga i que “tothom dins les seves possibilitats” faci les aportacions econòmiques necessàries per poder finançar els treballs de retirada de la fusta morta dels boscos abans que arribi l’estiu i es dispari el risc d’incendi.
Els darrers informes tècnics sobre la situació dels boscos del Maresme són alarmants, en aquest sentit. La sequera i l’atac de la plaga ha provocat la mort de 800 hectàrees de pins i les expectatives és que cap dels exemplars afectats parcialment es pugui acabar recuperant, segons ha exposat el responsable de Medi Ambient del CCM.