IniciNoticiesMedi ambientEls boscos maresmencs reclamen ser declarats "zona d’atenció urgent"

Els boscos maresmencs reclamen ser declarats “zona d’atenció urgent”

tomicus pins maresmeEl govern del Consell Comarcal del Maresme presentarà en el pròxim ple la proposta de sol·licitar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat la declaració de zona d’atenció urgent dels boscos de pi pinyer del Maresme. I és que la ràpida extensió de la plaga del Tomicus i l’increment de risc d’incendi per l’acumulació d’arbres morts obliga que hi hagi una intervenció ràpida.

En la declaració de zona d’actuació urgent s’hi ha de delimitar el perímetre de l’àrea afectada i s’han de definir els treballs a fer-hi i els terminis d’execució. Això obligaria a revisar el pla elaborat l’estiu passat, en què es van delimitar unes 800 hectàrees de pi pinyer afectades per la plaga, i a partir del qual es va actuar amb uns ajuts extraordinaris per fer la primera actuació, que acaba de finalitzar ara per retirar arbres morts. El president del consell comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez alerta que sense una política de gestió forestal, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca.

declaracio tomicus 1

Els treballs de la zona d’urgència, segons recull la llei forestal de Catalunya, han de ser duts a terme des del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, que sempre pot delegar actuacions al territori, mentre es disposi dels mitjans tècnics i econòmics. Martínez ha criticat que encara no s’ hagin començat totes les feines demanades a les pinedes afectades del Maresme.

declaracio tomicus 2

 A Tordera, els pins pinyers no estan afectats. Malgrat això, en la darrer consell d’alcaldes, els especialistes del consell comarcal, van alertar que tard o d’hora la plaga arribarà al municipi. Des de la CUP també s’ha presentat una moció al Consell Comarcal, en què es reclama la creació d’una taula multidisciplinària per seguir el tractament de la plaga i elaborar un model de gestió forestal. Els tècnics alerten que, sense prendre mesures forestals, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca.

ÚLTIMES NOTÍCIES