IniciAppRecerca pionera a Tordera per combatre el fong de les alzines sureres

Recerca pionera a Tordera per combatre el fong de les alzines sureres

Tordera va celebrar, dins de la situació excepcional del moment, el Dia Internacional del Medi Ambient. A la jornada va ser protagonista la visita dels tècnics del Centre de Tecnologia Forestal de Catalunya i de la Universitat de Lleida per donar continuïtat i fer el seguiment de la lluita contra la “Diploida cortícola”.

Aquest projecte, pioner a Catalunya, es va impulsar l’any passat al municipi de Tordera amb l’objectiu de trobar un tractament efectiu contra el fong que afecta les alzines sureres del territori. Entre d’altres afectacions, com la pèrdua de fulles i el debilitament de l’arbrat, el fong ataca els vasos conductors de la saba i els teixits regeneradors de l’arbre, per la qual cosa  no pot tornar a crear el suro que el recobreix. Donada la prohibició de les directives europees i la moratòria que la Generalitat ha dictat en l’ús del fungicida habitual per tractar aquest fong (metiltiofanat), tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Departament de protecció dels vegetals de la Generalitat i la Diputació de Barcelona han iniciat un nou estudi per investigar i descobrir nous tractaments biològics que siguin respectuosos amb el medi i ataquin definitivament el fong patogen de les sureres.

Tordera és un municipi ric en producció de suro i moltes de les alzines també es veuen afectades per aquest fong. Per aquest motiu, d’acord amb l’Associació de propietaris forestals del Montnegre Corredor, l’Ajuntament  va oferir la possibilitat que les alzines situades a les franges de protecció contra incendis formessin part d’aquest projecte experimental a Catalunya. L’estiu de l’any passat es va identificar i provar diferents fungicides naturals i biològics, fets a base d’argiles, sucres i bacteris a una quinzena d’alzines situades a la zona de Niàgara Parc.

ÚLTIMES NOTÍCIES