IniciNoticiesMedi ambientEls pagesos poden tornar a fer cremes però només per raons...

Els pagesos poden tornar a fer cremes però només per raons fitosanitàries

Els pagesos han d’omplir un formulari amb les plagues que afecten els cultius per poder justificar les cremes

A partir d’aquest diumenge, els pagesos poden tornar a fer cremes al camp després de la normativa polèmica que va aprovar el Congrés espanyol. Una normativa que volia prioritzar el reciclatge de les restes vegetals mitjançant un tractament biològic, és a dir un compost de les restes vegetals de tota l’explotació agrícola. Això en substitució de les cremes controlades que s’han estat fent fins ara. Ara, la Generalitat ha habilitat un permís, però continuen havent-hi força restriccions.

Només es poden fer cremes de restes vegetals per raons de caràcter fitosanitari, quanno sigui possible abordar-ho amb un altre tipus de tractamenti quan no hi ha altres mitjans per evitar la propagació de plagues i malalties.

El permís es pot demanar al web del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Cal que el pagès tingui declarat el cultiu o plantació i detallar la plaga que l’afecta i que per evitar-ne la propagació se sol·licita la crema. L’Alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia recorda que la pràctica d’obligar a fer un compost de les restes vegetals genera un sobrecost en un sector que ja veu molt justos el seu marge de benefici.

Alcalde cremes 1

“és una complicació per la gent però l’estat ho ha decidit així”

Des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàticaes verificarà que figuri al llistat elaborat per l’IRTA sobre plagues i malalties que cal controlar mitjançant la crema de les restes vegetals dels cultius afectats.

Un cop verificat, es farà un informe que es passarà a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals, que serà qui finalment emetrà o no l’autorització. Joan Carles Garcia assegura que s’intenta que es canviï la normativa però és complicat.

Alcalde cremes 2

Pel que fa als focs d’esbarjo, com poden ser les barbacoes, es podran fer amb comunicació prèvia, dins del període comprès entre el 16 d’octubre i el 14 de març del 2023.

DEIXA UNA RESPOSTA

Siusplau, escriu el teu comentari!
Nom:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

ÚLTIMES NOTÍCIES