IniciNoticiesCulturaEl Govern dibuixa les línies mestres per millorar la situació del català

El Govern dibuixa les línies mestres per millorar la situació del català

Un informe identifica diferents àmbits “on el català té recorregut de millora” i situa cinc objectius principals per revertir la situació adversa de la llengua

La situació del català té un gran marge de millora. Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de l’informe elaborat pel Departament de Política Lingüística sobre la situació de la llengua, una petició que va fer el president Salvador Illa per poder conèixer el context actual del català, l’anàlisi de les causes que han provocat la davallada del seu ús, sobretot entre els més joves, i les principals línies de treball que s’estan duent a terme.

L’informe dibuixa els principals reptes presents, com ara l’existència de bosses significatives de persones que desconeixen la llengua o un retrocés preocupant en l’ús del català en l’àmbit educatiu, sanitari i comercial. Per poder fer front a aquests desafiaments, el document detalla cinc grans objectius: incrementar el coneixement social de la llengua, fer fàcil l’ús del català, garantir el català com la llengua d’ús normal de les institucions del país, incentivar el compromís amb la llengua per generar acords, estendre actituds positives i implantar hàbits d’ús favorables al català, i garantir els recursos humans i materials necessaris per assegurar l’èxit d’aquestes polítiques. Escoltem la portaveu del govern, Silvia Paneque.

“cal potenciar la presència social del català”

El document destaca que el català és una llengua mitjana europea amb més de 10 milions de parlants, situant-se així en una posició similar o superior a altres llengües europees com el danès, el finès o l’eslovac.

 Aquesta comparació subratlla la rellevància demogràfica del català en el context europeu, on se sumen altres fortaleses com la seva oficialitat en la major part del domini lingüístic i una àmplia producció cultural i comunicativa.

ÚLTIMES NOTÍCIES