L’Ajuntament de Tordera aprova el pressupost municipal per al 2021 de prop de 18 milions d’euros


L’Ajuntament de Tordera va aprovar ahir en sessió plenària el pressupost municipal per al 2021 per un valor de 17.644.230’91 €.

Així com el pressupost anterior es va centrar en rebaixar l’endeutament i atendre les necessitats derivades de l’emergència sanitària, la prioritat del govern municipal per aquest 2021 és donar cobertura i protegir les persones, les empreses, els autònoms i les entitats locals.

Davant la situació actual de famílies i empreses castigades per la crisi derivada de la pandèmia,  l’àrea d’hisenda preveu per aquest any una reducció en la recaptació d’ingressos d’un 1’20% menys que l’any anterior. Aquesta reducció es deu especialment a la congelació dels impostos per aquest any 2021 i que inclou les nombroses bonificacions i rebaixes fiscals per al teixit empresarial i comercial, així com per a la  gent gran, les famílies monoparentals i les que es trobin en situació d’atur i vulnerabilitat.

Per contra, en l’apartat de la despesa, l’ajuntament incrementarà prop d’un 2% el pressupost respecte el 2020. Les principals novetats en l’àmbit de la despesa es distingiran en quatre grans línies prioritàries: les persones, les entitats, el teixit econòmic i el reforç de l’emergència i els serveis essencials.

En l’àmbit de les persones, el pressupost de despesa estableix 120.000 € directes a la contractació de personal mitjançant plans ocupacionals i s’incrementa en un 65% la partida de formació per a persones en situació d’atur. S’incrementa també respecte l’any passat la despesa destinada al Banc d’aliments i al Servei d’Atenció Domiciliària. També creix en un 48% la partida de beques per a activitats extraescolars, les subvencions per a propietaris que posin a disposició pisos de lloguer a la borsa d’habitatge local,  s’augmenta la partida destinada a la instal·lació de desfibril·ladors (DEAS) a les urbanitzacions, escoles i instituts, així com s’incrementa un 45% la despesa per a les subvencions a famílies monoparentals, persones vídues, majors de 65 anys i famílies amb tots els seus membres a l’atur.

En la línia de suport a les empreses i els autònoms, el govern municipal ha creat una nova partida de 110.000 € d’ajudes als empresaris i comerciants. Aquestes ajudes arribaran en forma d’ajudes directes per autònoms, acordades en comissió Covid19, i mitjançant campanyes de promoció i xecs regal durant tot l’any.

La tercera línia de despesa del pressupost 2021 es destinarà especialment a les associacions i entitats sense ànim de lucre de Tordera que han vist reduïda la seva activitat i de retruc els seus ingressos per les restriccions derivades de la pandèmia. En aquest àmbit, l’Ajuntament incrementarà un 18% el pressupost destinat a les subvencions de les entitats i en un 48% el manteniment de les instal·lacions i locals de clubs i associacions. Així, en l’apartat d’inversions, el govern ha establert partides pressupostàries pel canvi de l’enllumenat del camp de futbol, juntament amb el canvi de gespa, la millora de les pistes cobertes, la instal·lació de nous circuits de salut, la reforma del local de l’Esplai de la gent gran que anirà sumada a la remodelació del passeig fluvial,  la finalització de les obres de l’arxiu municipal i la posada en marxa de l’antic hospital de pobres.

Pel que fa a l’àmbit de l’emergència i els serveis essencials, el govern municipal ha creat noves partides pressupostàries per poder fer front a les mesures sanitàries com ara el reforç sanitari en el personal del casal d’estiu i de piscines, el personal de control d’accessos als equipaments públics, l’increment en prop d’un 50% en la despesa de neteja i desinfecció a les escoles, l’increment en la despesa de compra de material de prevenció i també en material informàtic. En l’àmbit dels serveis essencials també es contempla per al 2021 l’adquisició de nou mobiliari per a Can Comte,  l’adquisició d’habitatge públic mitjançant el sistema de tanteig i retracte  i el reforç en seguretat vial i  ciutadana mitjançant la instal·lació de nous elements reductors de velocitat i noves càmeres de vigilància al polígon Can Verdalet i urbanitzacions.

Tal com va explicar la regidora d’hisenda, el pressupost està treballat amb convicció per ajustar la realitat de l’economia municipal a les necessitats derivades dels efectes de la crisi de la Covid en les famílies de Tordera i a donar més eines que afavoreixin i facilitin la recuperació econòmica del teixit empresarial i comercial del municipi.

pressupost jenifer

En el torn d’intervencions dels grups municipals, el regidor de la CUP Oriol Serra considerava que no hi ha hagut la negociació que esperava en l’elaboració del pressupost. Entre d’altres critiques, els cupaires critiquen el funcionament de contractacions d’urgència sense una planificació i l’increment de contractacions externes.

pressupost CUP

El regidor de Més Tordera, Xavier Pla considera que el pressupost treballa per fer més lleugera les dificultats de les famílies amb la Covid. A més, es centra en el suport a les empreses per ajudar a sortir de la crisi.

pressupost més tordera

La regidora de Ciutadans, Miriam Rocabruna va insistir en les propostes del seu partit presentades en els anteriors comptes, ja que segons Rocabruna, no es van executar. Ciutadans demana que es retiri la subvenció a l’AMI i que els diners es destinin a serveis socials. Per aquest 2021, el partit presentava propostes de reactivació econòmica, on la majoria, no van ser acceptades.

pressupost ciutadans

El regidor d’En Comú Podem, Salvador Giralt valorava positivament l’increment de la partida per el centre d’aliments, malgrat que veuen insuficient. Giralt va argumentar el vot contrari pels sous desmesurats en el capítol 1 o partides dubtoses en pagesia i medi rural, i despeses varies.

pressupost ECP

La regidora d’ERC, Gent de Tordera i Jovent Republicà, Marta Paset va explicar que han proposat en el pressupost 2021 mesures socials, de mobilitat i feministes. Segons apunta algunes s’han incorporat i d’altres no.

pressupost ERC

El regidora d’hisenda, Jenifer Jansa va afegir que la majoria de propostes dels grups d’oposició s’havien inclòs en el pressupost, motiu pel qual no entenia el vot en contra.

pressupost resposta jeni

 El pressupost municipal es va aprovar amb els vots a favor de Junts x Tordera, PSC i Més Tordera, els vots en contra d’ERC-Gent Tordera-Jovent Republicà, En Comú Podem, CUP i l’abstenció de Ciutadans.