Consells per les revetlles i correfocs “Passa-t’ho bé, no et cremis”


Amb motiu de les properes revetlles de Sant Joan i de Sant Pere, les regidories de Seguretat i Civisme impulsen, un any més, la campanya preventiva “Passa-t’ho bé, no et cremis”.

Aquesta iniciativa vol donar compliment a les mesures de seguretat i legislació vigent en relació a la tinença i l’ús dels petards per tal d’evitar situacions de perill, així com garantir la seguretat a l’hora d’encendre fogueres. Els objectius de la campanya es basen en garantir la seguretat física dels menors i de les persones del seu voltant per evitar que es prengui mal pel mal ús dels petards, evitar danys a propietats públiques i privades i a d’altres béns immobles i afavorir la convivència entre la ciutadania tenint en compte terceres persones que per motius diversos (edat, malalties, feina, situacions personals) no poden gaudir de les revetlles.

 

Com cada any, la Policia Local de Tordera ha establert un programa amb tres àmbits d’actuació. En el primer els agents faran una inspecció a les casetes de venda de petards per tal que s’ajustin a la normativa vigent i compleixin amb els requisits de seguretat.

En segon terme, es faran accions de prevenció en menors a fi de d’evitar casos en què els menors d’edat utilitzin o duguin petards d’una classe superior a la que tenen permesa o detectar un mal ús o un ús inadequat dels petards.
En qualsevol d’aquests casos la Policia Local recollirà les dades del menor, esbrinarà on s’han adquirit els petards i si ho ha fet acompanyat d’un adult, es posarà en contacte amb els pares/tutors, es recollirà els petards en dipòsit, se’n prendrà acta i es notificarà els pares/tutors sobre l’obertura de l’acta.
En cas d’actes vandàlics, molèsties, perill o similars, es procedirà de la mateixa manera tot i que els petards utilitzats siguin d’una classe per la qual el menor està autoritzat, independentment de les possibles conseqüències que se’n derivin pels danys ocasionats.

Finalment, la Policia Local, a través de la patrulla d’urbanitzacions farà controls en els punts on s’encenguin fogueres (en aquest sentit es recorda que, atenent la normativa de prevenció d’incendis, és obligatori demanar permís a la Policia Local i també fer-ho als agents rurals en cas que la foguera s’encengui a menys de 500 metres de zona forestal). La cap del servei d’informació de Protecció Civil, Xesca Baró, explica que hi ha dos consells bàsics que cal seguir: d’una banda, comprar el material pirotècnic en establiments autoritzats i, de l’altra, seguir totes les instruccions a l’hora de manipular-lo. No portar els petards a les butxaques, recollir la roba estesa i el tendal o tancar finestres i portes són algunes de les mesures bàsiques a seguir.

revetlla segura

En el desenvolupament de la campanya participaran les unitats d’Intervenció, la Rural i la unitat de Barri de la Policia Local. L’ Oficina de Denúncies de la Policia serà l’encarregada de les gestions encaminades a la reparació dels possibles danys, de la comunicació als pares o tutors, del lliurament als pares del material comissat i de l´arxiu de les actes. La regidoria de Medi Ambient, per la seva banda, també forma part de la campanya preventiva en tant que afecta la prohibició de fer foc al bosc.