Una taula rodona a Tordera posa de manifest la necessitat d’incorporar infermers/es a les plantilles dels centres escolars


L’institut Tordària va acollir la setmana passada una taula rodona sobre la necessitat d’incorporar infermers/es a les plantilles dels centre escolars.

L’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar (ACISE) ha fet públic el Manifest d’infermeria i salut escolar a Catalunya en el que posa sobre la taula la necessitat urgent d’incorporar la figura d’infermer/a escolar a les plantilles dels centres escolars. Es tracta d’una necessitat especialment urgent a les escoles d’educació especial, i també en els centres ordinaris que tenen alumnes amb necessitats especials. Explicava la problemàtica, una mare afectada de l’institut torderenc.

infermera escolar 1

El nombre d’infermeres i infermers escolars que treballen actualment en escoles ordinàries o escoles d’educació especial són molt minses i no cobreixen els ràtios mínimes que s’aconsellen des de la National Association of School Nurses (NASN). Si la seva reclamació avancés, es podrien crear entre 1.500-2.000  llocs de treball a Catalunya. Durant deu anys, l’associació  ha treballat  per crear un programa educatiu, el PESEI (Programa d’Educació en Salut per escoles i instituts), que permetria impartir una assignatura, en aquest àmbit, des de P3 fins a secundària. La Natàlia, infermera escolar considera que és una figura necessària a tots els centres.

infermera escolar 2

Entre el 0,8% i 1’1% de la població infantil té epilèpsia, segons estimacions de la Federació Espanyola de Epilèpsia, mentre que entre l’1% i el 5% desenvolupa diabetis tipus 1 (la que es dóna en població infantil), segons dades de la Fundació per la Diabetes.

infermera escolar 3

Segons s’apunta en el manifest, actualment es produeix un greuge comparatiu en relació a la cura i serveis d’atenció en matèria de salut que reben els infants que viuen a Catalunya respecte als que viuen en d’altres comunitats d’Espanya. Ni a l’Estat ni a Catalunya existeix una llei que obligui els centres d’educació primària i educació especial a disposar d’una infermera escolar, com ja existeix en altres països des de fa temps, com els Estats Units, França, Austràlia, Suècia o Noruega.