La Corporació i l’ICS s’uneixen per sensibilitzar els usuaris del consum inadequat dels fàrmacs popularment coneguts com a protectors d’estómac


La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), juntament amb l’Institut Català de la Salut (ICS) d’aquesta àrea d’influència, inicien aquest dimecres una campanya que busca sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP) –popularment coneguts com a protectors d’estómac–, i informar dels riscos que comporta per a la salut fer un consum inadequat d’aquests fàrmacs.

Segons dades del Servei Català de la Salut, prop del 70% dels pacients majors de 65 anys atesos a les àrees bàsiques de salut de l’Alt Maresme (Calella, Malgrat, Canet, Pineda i Tordera) i la Selva Marítima (Blanes i Lloret de Mar) són consumidors d’algun medicament IBP. I l’Alt Maresme ha estat els territori de la Regió Sanitària de Girona, l’octubre del 2018, amb un consum més elevat d’aquests fàrmacs.

Aquesta iniciativa, que s’engega per primera vegada a la CSMS per part dels equips de farmàcia de primària a diferència de l’ICS que ja hi ha treballat en el passat, ha de permetre ajustar la utilització d’aquests fàrmacs en les indicacions que han demostrat ser més efectives i segures. Ho explicava per Ràdio Tordera,  la farmacèutica clínica de l’Institut Català de la Salut (ICS) de Girona, Mariona Nadal.

Mariona Nadal 1

L’any 2018 a tot Catalunya es van dispensar aproximadament uns 8 milions d’envasos de medicaments prescrits i finançats pel sistema públic, sent l’omeprazole el segon medicament més prescrit després del paracetamol, segons dades de la Regió Sanitària de Girona.

Mariona Nadal detalla els riscos que comporta per a la salut fer un consum inadequat d’aquests fàrmacs.

Mariona Nadal 2

Aquesta campanya se suma a les que ja han dut a terme altres centres sanitaris a Catalunya i que han ajudat a reduir la quantitat de fàrmacs consumits. En aquesta ocasió, per donar-li visibilitat s’utilitzaran les intranets corporatives, les pantalles de televisió que hi ha als diferents centres i les xarxes socials.

També es preveu distribuir díptics i cartells en els diferents CAPs de la CSMS i també en els de l’ICS situats a l’Alt Maresme i la Selva Marítima.