Tordera es suma al dia de la dona


Avui és el dia de la dona. Una jornada reivindicativa amb una aturada convocada per la plataforma Comissió 8M, integrada per organitzacions del moviment feminista de tot el país, que crida a una nova jornada de vaga d’atenció, consum, educativa i laboral. Alguns sindicats com CGT, CNT o Confederació Intersindical recolzen l’aturada de 24 hores. El sindicat CGT ha convocat formalment vaga general de 24 hores davant del Ministeri d’Ocupació, per la qual cosa està recolzada per la llei. 

En canvi, CCOO, UGT i USO han cridat a fer aturades parcials de dues hores per torn de treball (a partir de les 12.00 i de les 16.00 hores) i a anar a les manifestacions. Tret que cada empresa ho comuniqui en sentit contrari, es descompta del salari el temps no treballat. 

A l’Administració s’ha convocat en les dues hores de cada torn i les dues primeres del torn de nit. A Educació, les dues últimes del seu horari lectiu. 

El manifest general del 8 de març defensa els drets de totes les dones, la igualtat, el final de la violència masclista, acabar amb la bretxa salarial i defensar la dignitat de la feina domèstica. La mobilització vol evidenciar també la feina no remunerada i d’atenció (la denominada economia invisible) que recau en la dona, com la cura de fills i persones dependents i les feines de casa. Perquè les dones treballen gairebé el doble d’hores a casa que els homes, segons dades de l’INE. Durant el ple del mes passat es va llegir una declaració institucional en favor al Dia Internacional de les Dones. Aquest migdia s’ha fet la convocatòria oficial per la lectura del Manifest de la jornada a la plaça de l’Ajuntament.  N’escoltem un fragment de la veu de la regidora, Sílvia Català.

declaracio dones

La vaga també vol evidenciar l’oposició clara a la bretxa salarial del 25% entre homes i dones (les treballadores cobren de mitjana el 14,9% menys per hora bruta) i que els llocs de poder en les empreses són majoritàriament per a homes. També pretén protestar contra la violència de gènere. 

La Comissió 8M insta les dones a abstenir-se de consumir el que no sigui imprescindible i demana un boicot específic a les empreses que se serveixen de l’explotació de la imatge de la dona per a la venda de productes, especialment els englobats en la ‘taxa rosa’, aquesta que encareix tots els productes que s’envasen i s’ofereixen com d’ús preferent per a les dones o que, sent de primera necessitat, com les compreses, no tributen com a tals.