Un uròleg de la Corporació demostra en un estudi pioner que el tipus de lesió a la papil·la renal determina la tipologia de litiasi


La tesi doctoral del doctor Xavier Arnau Sabaté, uròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, demostra que existeix una relació directa entre la tipologia de lesió que s’observa via endoscòpica a la papil·la renal del pacient i el tipus de litiasi que aquest desenvolupa i la bioquímica d’orina de 24 hores que presenta el malalt. Amb aquest coneixement més profund de la malaltia i un cop coneguda la lesió que causa la litiasi, el pacient pot iniciar un tractament mèdic preventiu que evitaria recaigudes i procediments quirúrgics més invasius.

uròleg sabate 1

El treball ha permès fer un important avenç en el coneixement d’aquesta patologia causada per la presència de càlculs a l’interior del ronyó o de les vies urinàries. La malaltia té una alta incidència entre la població. Es calcula que la pateixen entre el 5% i el 15% de la població general i el 50% d’aquests afectats reincidiran en els primers anys, mentre que el 70% ho faran en els primers 10.

uròleg sabate 2

Aquest estudi pioner ha merescut la qualificació de Cum Laude i serà presentat als dos congressos mundials més importants d’urologia.