IniciNoticiesPolíticaTordera incrementa la taxa de recollida de residus un 61% per complir...

Tordera incrementa la taxa de recollida de residus un 61% per complir amb la normativa europea

L’Ajuntament planteja diferents tipus de bonificacions socials i mediambientals i premia als qui contribueixen en la gestió correcta de residus i de reciclatge.

El Ple Municipal del mes d’octubre de l’Ajuntament de Tordera, ha aprovat la modificació i actualització de les ordenances fiscals. La regidoria d’hisenda va presentar els canvis substancials de les taxes i impostos municipals per a l’any 2025.

Taxa d’escombraries

La nova taxa de residus, d’acord amb l’obligatorietat europea, ha quedat actualitzada. S’ha adequat el preu d’acord amb la normativa d’exigència legal d’establir unes taxes específiques, diferenciades i no deficitàries, que implanten sistemes de pagament per generació́.

Durant la última dècada, l’Ajuntament de Tordera ha assumit prop del 60% del cost total de la gestió de residus. Amb la normativa europea, aquesta gestió no es permetrà i s’obliga a igualar el cost en les taxes per tal que no sigui deficitària. Per aquest motiu, ahir es va aprovar apujar un 61% el preu de la taxa.

Davant d’aquest fet, el Govern de l’Ajuntament de Tordera planteja diferents tipus de bonificacions socials i mediambientals per ajudar a la ciutadania que ho necessiti i premiar als qui contribueixen en la gestió correcta de residus i de reciclatge. Entre les novetats, destaca:

S’apliquen reduccions del 5% i el 10% per l’ús de la deixalleria per aportacions concretes de residus. I s’especifica el procediment per aplicar les reduccions a la taxa.

S’aplica una reducció́ del 20% en el supòsit que s’acrediti compostatge casolà̀.

S’ofereix la possibilitat d’acollir-se al fraccionament de pagament de la taxa de residus, passant de 2 a 3 fraccions.

La regidora d’Hisenda, Jenifer Jansa recordava que l’increment no és una voluntat política, sinó que és una imposició normativa.

”és una mesura que no prové d’una voluntat política”

Jansa recordava que l’increment no és una voluntat política, sinó que és una imposició normativa.

Piscines Municipals

S’actualitza la taxa de prestació de piscines municipalsamb nous paquets d’oferta d’entrades i de bonificacions:

S’afegeixen els abonaments per:

Compra de 10 entrades per tarifa individual reduïda al 75%

Tarifa de temporada, mensual i pack familiar

S’incorpora una disposició́ addicional transitòria per regular que en cas d’onades de calor anunciades per CCAT l’accés a la piscina sigui gratuït.

Pàrquing mercat

A partir del 2025, el pàrquing del mercat dels diumenges serà gratuïtper a tothom. Fins ara, els residents a Tordera tenien accés gratuït amb el distintiu i, els visitants, havien de pagar 2€ per a l’estacionament del vehicle. En motivació de la nova campanya de promoció turística del Mercat de Tordera, s’elimina aquesta taxa.

IBI i IAE

En el cas de l’Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE), destaca la incorporació d’una bonificació del 50% per a les empreses que organitzin activitats econòmiques d’interès especialen benefici de la comunitat. Són projectes que hauran de ser aprovats per la majoria del ple municipal.

S’incrementa el gravàmen de l’IBI arribant fins l’1% en sol urbà i 0,81% en sol rústic per atendre a l’actualització dels costos de serveis bàsics, entre els quals el Servei d’Atenció Domiciliària o la llar d’infants municipal.

Per a la restauració, s’elimina la taxa de terrasses pels dies 14 i 23 d’agost, coincidint en períodes de màxima activitat a Tordera (Festa Major).

Es mantindran les actuals bonificacionsper a les famílies vulnerables que tinguin dificultats per pagar qüestions bàsiques com l’aigua, les escombraries o l’IBI.

El regidor d’En Comú Podem, Salvador Giralt considera que l’augment de la taxa de residus es produeix en un municipi on el servei d’escombraries és molt deficient. Per aquest motiu, Giralt titllava la pujada del 61% de desproporcionat i injust.

Ordenances ECP

El regidor de VOX, Eric Pérez, proposava no pujar la pressió fiscals a la ciutadania. Per això, proposen reduir partides que consideren prescindibles.

Ordenances Vox

La regidora d’ERC-Gent de Tordera i Jovent Republicà, Marta Paset assegura que la pujada de la taxa de residus condicionarà a moltes famílies per arribar a final de mes. Paset considera que la mala gestió municipal ha portat a la pujada de la taxa.

Ordenances ERC

El regidor de Més Tordera, Xavier Pla recorda que a l’Ajuntament també se’ls ha incrementat els subministres i que la modificació de la taxa era inevitable.

Ordenances Més Tordera

L’Alcaldessa de Tordera, Elisabet Megias recordava que els últims anys l’ajuntament ha fet esforç en la contenció de la despesa, amb la voluntat de no carregar fiscalment als torderencs i torderenques. Megias detalla que les directives europees son d’obligat compliment pels ajuntaments, i que aquest obliga que el servei de recollida de residus no sigui deficitari.

Ordenances Junts

Les Ordenances i Taxes de 2025 es va aprovar amb els vots favorables de Junts per Tordera, PSC i Més Tordera, l’abstenció d’ERC i el vot contrari d’En Comú Podem i VOX.

ÚLTIMES NOTÍCIES