IniciNoticiesSalutSalut alerta del consum excessiu de paracetamol i demana un «ús responsable»

Salut alerta del consum excessiu de paracetamol i demana un «ús responsable»

El Govern impulsa la campanya “Pastilles, només les necessàries” i quantifica que el 2024 s’han venut sis milions d’envasos del medicament a dos milions de persones a Catalunya

Durant els primers 8 mesos de l’any, s’han dispensat a les oficines de farmàcia de Catalunya més de 6 milions d’envasos de paracetamol a gairebé 2 milions de persones. Per això, el Departament de Salut ha posat en marxa una campanya de sensibilització per reduir l’ús inadequat de determinats fàrmacs. Sota el nom ‘Pastilles, només les necessàries‘, la iniciativa vol reduir l’ús de determinats fàrmacs com els protectors gàstrics o el paracetamol.

Des de Salut es recomana per exemple, en el cas del paracetamol, uns 500 o 650 mg cada 6 o 8h. Això sí, amb una dosi màxima de 3 g al dia, unes pautes que molta gent no respecta. Per això, des de les farmàcies volen posar l’accent a reduir les dosis de pastilles, sobretot com a automedicació. Amb tot, recomanen partir des de mínims. Un dels problemes de la nostra societat és la sobre medicació. Per exemple, en el cas del paracetamol, té un risc hepàtic a altes dosis. Si es pren més de la dosi recomanada es poden patir afectacions al fetge. Per altra banda, un excés d’ibuprofè pot provocar problemes d’estómac, com úlceres o mal de ventre. A més, les persones amb problemes de fetge o ronyó, o majors de 65 anys han de tenir especial cura pel que fa a l’excés de fàrmacs, ja que els costa més eliminar les toxines.

ÚLTIMES NOTÍCIES