Un estudi de l’institut Cartogràfic i geològic constata diverses hectàrees afectades a Tordera per l’eruga del suro


Foto: Consorci Forestal de Catalunya

Gairebé 4.000 hectàrees de boscos del Montnegre estan afectats per l’eruga del suro. Aquesta és una de les conclusions que s’extreu de l’estudi fet per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya encarregat per la Diputació de Barcelona que determina, alhora, el decaïment dels boscos del Maresme.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ja fa dos anys que està fent un seguiment de l’evolució de l’eruga del suro durant el període primaveral. L’estudi corrobora que hi ha un increment substancial doblant la seva presència i s’ha comptabilitzat que afecta un total de 3.808 hectàrees d’alzinars i suredes, 2.500 més que l’any 2019. Entre les zones més afectades, hi ha la part nord del Montnegre-Corredor i municipis com Dosrius o Tordera.

La cartografia ha permès delimitar l’afectació, determinar que el grau d’afectació va ser igual de sever que el del 2019 i veure l’evolució de la superfície afectada per l’eruga en dies successius. Per fer-ho, s’han fet servir 8 imatges preses pel satèl·lit europeu Sentinel-2 que ha permès detectar els canvis en la massa forestal.

A la presència de l’eruga peluda del suro, també s’hi afegeixen altres factors que han provocat la defoliació, com la sequera, el Tomicus o l’existència d’altres fongs.