Els centres comercials reobriran a partir d’avui i es recuperarà la presencialitat a les universitats


Els centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats podran reobrir a partir d’avui, segons va anunciat aquest divendres al matí el Govern. Es tracta d’una mesura que ja s’havia anunciat aquest dijous i que ve acompanyada d’altres novetats com la recuperació de la presencialitat a les universitats a partir del 8 de març. Les restriccions vigents es prorrogaran una setmana més, “però amb petits ajustos que ens permetin fer passos endavant i donar una estabilitat a tots els sectors”, segons ha explicat la consellera de Salut.

Aquesta flexibilització permetrà que les grans superfícies que puguin obrir amb un aforament del 30% i modificant l’atenció al públic. Ara bé restaurants i bars dels recintes hauran de romandre tancats. Els centres comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats estaven tancats des del 7 de gener. Fa dies que el Govern es plantejava permetre al gran comerç reprendre l’activitat, que ja va haver d’abaixar la persiana durant setmanes a la tardor, però s’havia deixat en suspens la decisió per la frenada en la disminució de casos de Covid-19.

Al món educatiu també hi ha novetats: es preveu la recuperació de la presencialitat a les universitats a partir del 8 de març. Vergés ha anunciat que ja s’està treballant perquè els alumnes puguin tornar als centres la segona setmana de març. També es permetran en l’àmbit educatiu les sortides amb pernoctació, sempre que sigui amb la bombolla de classe.

L’altra flexibilització de les mesures afecta les piscines, que fins ara podien obrir amb un aforament del 30% i ara s’eleva al 50%. Les activitats esportives en grup estaran autoritzades amb grups de fins a sis persones, respectant sempre l’aforament màxim d’un terç.

Finalment el Govern ha optat per “donar aire” al gran comerç, mantindrà, però, el tancament de botigues no essencials els caps de setmana.

També continuaran sense canvis les limitacions horàries de bars i restaurants, que podran obrir només de quarts de vuit a quarts d’onze del matí i d’una a quarts de cinc de la tarda. També es mantindran les restriccions de mobilitat actuals: el toc de queda a les deu del vespre i el tancament perimetral comarcal.