Anàlisi pionera de la Fundació ASPRONIS sobre el retorn social i econòmic del servei d’atenció precoç


Foto: Ona Malgrat

Un estudi que s’ha fet amb en el marc del 40è aniversari del Centre de Desenvolupament Infantil d’Atenció Precoç (CDIAP) de la Fundació ASPRONIS, celebrat al 2019, i que l’entitat amb seu a Blanes va encarregar a dues consultores. Es tracta, segons un comunicat d’ASPRONIS, d’ una anàlisi pionera amb l’objectiu d‘identificar i quantificar els beneficis socials i econòmics de cada euro invertit en els Serveis d’Atenció Precoç com el que gestiona, en concert amb la Generalitat de Catalunya.

Fins ara, se sabia que les actuacions en la primera infància suposen un guany qualitatiu molt important en el desenvolupament de la població infantil i s’intuïen grans estalvis econòmics i de recursos futurs en aquest segment de població. No obstant, mai abans s’havien quantificat ni valorat des del punt de vista del retorn de la inversió en el servei. Escoltem Francesc Durà, director general d’Aspronis, en declaracions a Ona Malgrat.

estudi aspronis

L’estudi és pioner a l’Estat i és una primera aproximació quantitativa dels beneficis de l’acció dels centres d’atenció precoç i la seva acció directa en la primera infància i les seves famílies. Les conclusions que se’n deriven apunten a un retorn de 3’5€ per cada euro invertit. L’anàlisi ha estat realitzada mitjançant la metodologia SROI (retorn social de la inversió) amb enquestes al CDIAP ASPRONIS de Blanes i Santa Coloma de Farners, des d’on dona cobertura als infants de tota la comarca de la Selva i els del cinc municipis més al nord del Maresme (Tordera, Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna i Pineda de Mar).