Hisenda permetrà als ajuntaments gastar més per fer front a la pandèmia


Novetats en el cas dels superàvits municipals. Els ajuntaments sí que podran, finalment, disposar dels seus romanents. El Ministeri d’Hisenda ha decidit suspendre aquest any el sostre de despesa dels ajuntaments, que podran disposar, doncs, del superàvit dels anys 2018 i 2019, com ha confirmat la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero

El pas arriba després que el Congrés dels Diputats va tombar dijous passat el decret llei que recollia l’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per cedir a l’Estat els romanents municipals. 

El nou text tindrà, segons Hisenda, un impacte de més de 3.000 milions d’euros i inclourà les mesures que “aparentment” van generar més consens entre els alcaldes.

El nou text proposa suspendre la regla de despesa el 2020, un aspecte que ja estava previst en l’anterior decret, i prorrogar per al 2020 l’ús del superàvit del 2019 per finançar inversions financerament sostenibles, l’impacte del qual arriba als 987 milions. A més, ofereix millors condicions financeres als ajuntaments amb problemes, entre d’altres.

D’altra banda, es permetrà concloure el 2021 els projectes d’inversions financerament sostenibles començats el 2019 i que s’estiguin finançant amb superàvit del 2018, amb un impacte potencial que podria arribar als 621 milions d’euros.