El tractament de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica podria protegir de la infecció de COVID-19


Un estudi maresmenc investiga si els medicaments contra el tractament d’una malaltia respiratòria pot protegir de la infecció de la COVID-19. Els primers resultats apunten al bromur de triotropi, tal com s’explica en un article publicat a la “Revista clínica española”. Sobre el terreny hi ha un equip d’investigadors del Consorci Sanitari del Maresme. El grup ha analitzat si els medicaments que s’utilitzen per tractar la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) també poden protegir davant de la infecció del coronavirus.

Segons s’explica a la publicació, farmacèutics i metges de diferents especialitats han analitzat 487 pacients que van estar ingressats a l’Hospital de Mataró per coronavirus des del 10 de març al 22 d’abril. Literalment, a través dels anàlisi, s’identifiquen tres factors:

  1. El confinament, que ha reduït el risc de contagi d’aquestes persones més vulnerables.
  2. El sistema immunològic respon de forma diferent davant de cada malaltia i sembla que la resposta immune a la MPOC o bé evitaria la infecció d’aquests pacients per SARS-CoV-2, o bé faria que els símptomes fossin més lleus.
  3. S’ha comparat el tractament que reben els pacients MPOC ingressats per Covid a l’Hospital de Mataró amb el de pacients que només tenen MPOC i que han estat ingressats en d’altres centres. Només el 12% dels pacients ingressats a Mataró amb Covid i EPOC utilitzen el broncodilatador Bromur de Tiotropi.

Aquest fet podria indicar que els pacients de MPOC que prenen Tiotropi estan millor protegits contra la infecció per SARS-CoV-2.

El Consorci el Grup de Recerca Covid-19 és un grup investigador que s’ha constituït durant la pandèmcia de la COVID-19. Aquest equip integra diferents investigadors del Consorci i aplega, per tant, recursos de diferents àmbits de coneixement.