Unió de Pagesos i JARC reclamen un pla de xoc per netejar les lleres de rius i rieres


Foto: Javier Romera

Tan Unió de Pagesos com Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) carreguen contra l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) com a responsable últim de tenir netes les lleres de rius i rieres per les que l’aigua ha tornat a inundar els seus camps, fent malbé el cereal, pomeres o els cirerers i retardant l’arròs.

Unió de Pagesos critica que s’ha anat lent a l’hora de condicionar el que el Gloria va fer malbé i el president de JARC a les comarques de Girona, Quim Sunyer, va més enllà. Diu que les neteges que es fan són parcials i que sempre primen l’entorn urbà. Són declaracions a la Cadena SER.

pagesos rieres 1

L’ACA admet part de la culpa però qüestiona alguns dels arguments del sector agrari. L’adjunt a la gerència per la Coordinació Territorial d’aquest organisme, Diego Moxó, reconeix que les inversions en “els programes de manteniment i conservació entre 2010 i 2015 no van ser suficients degut a la crisi però ara s’està recuperant la inversió”. També opina que el risc zero d’inundació en zones tradicionalment inundables com el Baix Ter, la Muga o la Tordera és impossible d’aconseguir.

pagesos rieres 2

Aquests nous aiguats han afectat molts camps que ja van ser peritats després del Gloria.