L’ACA comença el manteniment de lleres a Hostalric i anirà baixant fins arribar a la desembocadura


Foto: Agència Catalana de l’Aigua

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha xifrat avui en “més de 50 milions d’euros” les destrosses que ha provocat el temporal Gloria en rius i infraestructures relacionades amb el cicle de l’aigua a tot Catalunya. Es tracta de les reparacions que haurà de fer front l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que depèn de Territori. La despesa més important serà per a la neteja i adequació de les lleres dels rius, que comportarà una inversió de 24 milions (gairebé la meitat de tota la inversió prevista).

Més concretament, les actuacions de la conca de la Tordera acaparen més de 100 actuacions amb un cost que superarà els 5 milions. Calvet ha avançat que ja s’està actuant en les lleres dels rius, com ara el de la Tordera, però que es fa “de dalt cap a baix”, seguint el curs fluvial. Per això, ha afirmat que els operaris ja es troben fent tasques de manteniment a la llera del riu a l’alçada d’Hostalric i poc a poc anirien baixant fins arribar a la desembocadura.

Per altra banda, l’ACA també repararà algunes infraestructures malmeses pel temporal relacionades amb el sanejament d’aigua i donarà subvencions als ajuntaments perquè també facin front als desperfectes ocasionats. En el cas de Blanes, ja s’està estudiant la reparació que s’haurà de fer a la planta dessalinitzadora que hi ha al municipi. Des del temporal, ara fa més d’un mes, aquesta planta no ha pogut tornar a funcionar ja que hi ha diverses canonades trencades.

Calvet dessalinitzadora

La major part de les 620 actuacions previstes seran a les comarques gironines, que aglutina 280 projectes, seguida de Barcelona amb 250. L’ACA ha previst 12 actuacions a Tarragona, 27 a les terres de l’Ebre i 50 a la demarcació de Lleida.