Els hospitals de Calella i Blanes posen en funcionament la Unitat de Sòl Pelvià


Als hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, el Comarcal Sant Jaume de Calella i el Comarcal de Blanes, s’ha posat en marxa una nova unitat, la Unitat de Sòl Pelvià, per donar cobertura a tots els pacients del territori de l’Alt Maresme i la Selva Marítima amb disfuncions de la zona perineal, alteracions que es manifesten amb problemes tan comuns com la incontinència d’orina o el despreniment de bufeta, úter o recte (el que es coneix com a prolapse), entre moltes d’altres. Aquestes malalties són molt freqüents entre la població adulta, sobretot femenina, i si no es resolen correctament tenen una afectació molt negativa en la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

Les disfuncions del sòl pelvià afecten gairebé la meitat de la població femenina per sobre dels 50 anys i requereixen d’una resposta multidisciplinària i integral per poder oferir el tractament més adequat en cada cas. Per aquest motiu, la Unitat de Sòl Pelvià de la Corporació està formada per un equip de professionals de diferents especialitats mèdiques com són Urologia, Ginecologia, Cirurgia General, Rehabilitació i Fisioteràpia que treballen coordinadament. 

Gràcies a aquesta coordinació s’aconsegueix atendre de manera específica i transversal, des de l’atenció primària i fins a l’hospital, tots els pacients que ho requereixen. Ho explica el cap del servei d’urologia de la corporació, el doctor Josep Maria Prats.

sol pelvia 1

Les malalties que es tracten en aquesta Unitat són la incontinència urinària femenina i masculina, el dolor pelvià crònic femení, el prolapse uterovaginal o la incontinència fecal, entre d’altres.

El grup de cirurgia de la Unitat de Sòl Pelvià ja ha dut a terme un total de sis intervencions de gran complexitat amb cirurgia mínimament invasiva als hospitals de la Corporació. El doctor Prats, explica que es pot fer una prevenció a les patologies, sobretot entre les dones.

sol pelvia 2

Amb l’arrencada d’aquesta Unitat també s’han editat un conjunt de tríptics sobre incontinència urinària i fecal on hi ha consells i exercicis perquè els professionals puguin repartir als pacients que ho necessitin durant la consulta. D’aquesta manera, les persones que pateixen aquestes disfuncions poden posar en pràctica a casa i de forma autònoma un seguit de recomanacions que els aporti una millora al problema.