Nou pressupost comarcal del Maresme per l’any 2020


El Ple del Consell Comarcal del Maresme ha aprovat un pressupost de 42.246.245 euros per a 2020. L’equip de govern d’ERC i Junts per Catalunya van tirar endavant els comptes per aquest proper any  amb un increment del 4,48% respecte al de l’actual exercici. Els comptes han sortit endavant amb els vots favorables de l’equip d’ERC i JxCAT, els vots contraris del PSC i les abstencions de PP, CUP, C’S i ECG.

Tal i com es detalla, el pressupost del Consell Comarcal del Maresme per a 2020 és i ambiciós en l’ampliació de serveis de suport als ajuntaments. Tot i així, destaca per la prudència envers la contenció de la despesa. Principalment, l’eix estratègic se centra en la contribució per a descongestionar els serveis municipals excepcionalment administratius. De fet, una dels objectius que n’esdevé és la creació de quatre oficines comarcals: selecció de personal, contractació administrativa, inspecció de serveis i control i seguiment dels habitatges d’ús turístic. Són projectes que es volen iniciar seguint el patró de mancomunació de serveis.

El pressupost també reforça el suport del Consell Comarcal al món cultural i a la trobada de solucions als problemes de mobilitat de la comarca.

En resposta a l’emergència climàtica actual, el Consell Comarcal ha aprovat aquests pressupostos amb la intenció de defensar un model de comarca que lluiti contra l’impacte medi ambiental, impacte econòmic i impacte social. En aquesta qüestió, l’any vinent es posarà en marxa la Mesa Territorial d’Adaptació al Canvi Climàtic (MeTACC) del Maresme que tindrà com a objectiu preparar el territori i la seva activitat socioeconòmica als impactes que tots els experts anuncien i als canvis normatius que es preveuen.

L’aspecte més social i de contribució a polítiques d’igualtat queda recollit a les àrees de Serveis a les Persones i d’Equitat i Acció Social. A la primera, destaca la previsió d’incrementar els ajuts individuals de menjador per necessitats socioeconòmiques en gairebé mig milió d’euros i el nou impuls que es dóna  a l’Oficina d’habitatge per fomentar l’accessibilitat a l’habitatge. A la segona, es reforçaran els equips de professionals i les actuacions de suport en l’atenció social primària i es continuarà avançant en les accions d’igualtat englobant el servei LGTBI.

El pressupost pel 2020 del Consell Comarcal del Maresme augmenta fins als 42.246.245 euros, amb un increment respecte al d’aquest exercici d’1.812.628,79 euros. Tot i així, cal tenir en compte que els ingressos de la institució són finalistes i el seu marge de maniobra no supera el 0,30%.