El servei català del trànsit engega una campanya per combatre la conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues


Des d’avui dijous 12 fins al diumenge 22 de desembre, les policies de trànsit prioritzaran una campanya intensiva per combatre la conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues a les carreteres i municipis de Catalunya. És l’última de les disset campanyes de control i vigilància previstes enguany.  

 Els objectius d’aquesta acció policial són:  Reduir els morts i els ferits greus de trànsit, Garantir la seguretat en la mobilitat de tots els usuaris, Prevenir els sinistres causats pel consum d’alcohol o drogues dels conductors, Conscienciar els conductors sobre les tràgiques conseqüències que pot tenir el consum d’aquestes substàncies i augmentar la percepció de vigilància sobre aquestes infraccions i retirar de la circulació el major nombre de conductors amb drogoalcoholèmies positives

El Servei Català de Trànsit recorda que l’única taxa d’alcohol segura és 0,0% i que el consum d’aquesta substància pot incrementar el risc de patir un accident de trànsit. Sobretot tenint en compte els principals efectes de l’alcohol, com ara el fet de tenir reaccions i moviments més lents; problemes de percepció, atenció, control i coordinació, que fan que sigui més difícil concentrar-se i que no hi vegis d’una manera nítida i clara; i també un increment de la somnolència.

D’altra banda, el consum d’estupefaents també altera les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris. Hi ha diferents efectes de les drogues en la conducció depenent del tipus que es consumeix. Per exemple, la marihuana o cànnabis pot retardar el temps de reacció, deteriorar les facultats per valorar el temps i la distància i disminuir la coordinació motora; els conductors que han consumit cocaïna o la metamfetamina poden ser agressius i imprudents; certs tipus de sedants, els anomenats benzodiazepines, poden provocar marejos i son; etc.  

Per acabar, convé recordar que circular amb una taxa d’alcohol superior a la permesa comporta unes sancions administratives i també poden ser penals. Tampoc es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l’organisme. A més, la negativa a sotmetre’s a les proves policials de consum d’alcohol o drogues es considera delicte.