La Corporació de Salut inicia una campanya per reduir el consum d’antiinflamatoris entre la població del territori


Personal mèdic, d’infermeria i farmacèutic dels equips d’atenció primària i dels hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS)juntament amb les oficines de farmàcia del territori inicien una nova acció per reduir el consum dels antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs)entre la ciutadania i conscienciar-la dels perills que té per a la salut fer-ne un ús inadequat i perllongat en el temps. Entre aquest grup de fàrmacs hi ha medicaments tan coneguts com l’ibuprofèn, el naproxèn o el diclofenac. Tots ells tenen propietats analgèsiques, antipirètiques i antiinflamatòries i estan indicats per a malalties que causen dolor i inflamació.

Segons dades del Servei Català de la Salut(juliol 2019), l’Alt Maresme i la Selva Marítima són els territoris de la Regió Sanitària de Girona amb un consum més elevat d’aquests medicaments. A la zona de l’Alt Maresme i la Selva Marítima el 5% de la població pren un antiinflamatori sota prescripció mèdica, mentre que a Catalunya n’és un 4%. El problema apareix, sobretot, quan les persones recorren a l’automedicació. Moltes vegades la sensació de dolor provoca que els pacients es prenguin unes dosis molt superiors a les que serien recomanades o inadequades d’acord amb les seves característiques.

El tractament amb antiinflamatoris hauria de ser de curta durada i sempre d’acord amb les indicacions i consells d’un professional de la salut.

De fet, a major dosi i major temps més possibilitats hi ha que apareguin efectes secundaris. I és que un consum inadequat d’aquests fàrmacs pot produir úlceres d’estómac, sagnat gàstric, hipertensió arterial, retenció de líquids, problemes al ronyó o empitjorament de la insuficiència cardíaca. A més, no tots els antiinflamatoris són iguals, i sempre cal prendre el més adequat tenint en compte les característiques de cada pacient i la medicació que pugui estar prenent. Ho explica el Dr. Josep Lluís Fernandez, metge de família de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

campanya antiinflamatoris 1

Aquest grup de medicaments actuen sobre el sistema nerviós bloquejant l’impuls dolorós o la reducció de la inflamació. Sovint, davant la sensació de dolor és molt freqüent recórrer a l’automedicació sense saber quin tipus de medicament és el més indicat.

campanya antiinflamatoris 2

Però, en alguns casos aplicant alternatives no farmacològiques és suficient per reduir el malestar. Hi ha la possibilitat d’aplicar fred o calor local a la zona afectada segons el cas, practicar activitat física, fer exercicis dirigits o bé assistir a sessions de fisioteràpia, sempre seguint els consells dels professionals de la salut. Escoltem el doctor Fernàndez.

campanya antiinflamatoris 3

A més, portar una vida activa i evitar el sobrepès i l’obesitat amb una alimentació equilibrada i saludable, contribueix a prevenir el dolor muscular i d’articulacions. Mantenir una posició correcta a la cadira i fer estiraments pot ajudar a reduir els dolors derivats d’una mala postura i una correcta hidratació (6-8 gots d’aigua al dia) pot evitar el mal de cap.