IniciAppEl Maresme recuperarà la memòria històrica creant una Ruta de la Guerra...

El Maresme recuperarà la memòria històrica creant una Ruta de la Guerra Civil a la comarca

El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat ha concedit al Consell Comarcal del Maresme una subvenció de 336.537 euros per a la creació de la Ruta de la Guerra Civil que permetrà salvaguardar la memòria històrica recuperant elements arquitectònics i espais que van tenir un paper destacat durant el conflicte. Aquest projecte se suma al de les 6 rutes incorporades a  “L’herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural a la comarca” subvencionat amb fons FEDER i complementarà l’oferta turística del Maresme com a territori cultural, responsable i de qualitat.

Aquest itinerari contemplarà un recorregut per tots els elements de defensa de la costa,. Durant la Guerra Civil, totes les poblacions costeres van comptar amb defenses per intentar evitar un possible desembarcament de tropes franquistes. Les més nombroses van ser les trinxeres i els nius de metralladores, però també bateries de costa i llocs d’observació. Encara es conserva un bon nombre de nius de metralladores, la visita dels quals s’incorporarà en aquest recorregut.

Senyalitzarà els emplaçaments i edificis més emblemàtics que van tenir una significació especial durant el conflicte. El Maresme va habilitar hospitals i les fàbriques van reconvertir la seva producció per la guerra. També les poblacions de la comarca van patir els bombardeigs aeris, fet que va provocar la construcció de refugis antiaeris

A banda de la creació d’aquests itineraris turístics, també es faran obres de rehabilitació i consolidació d’elements patrimonials com el Refugi del Parc Dalmau de Calella i la redacció del projecte d’obres d’elements dins del domini públic maritimoterrestre del Masnou, Mataró, Santa Susanna i Vilassar de Mar.

A més, es construirà a Santa Susanna un edifici que albergarà un Centre d’Interpretació. Aquest projecte neix sota l’impuls de l’Ajuntament de Santa Susanna que creu convenient preservar una col·lecció d’armament i d’altres objectes i documents de la Guerra Civil Espanyola amb la intencionalitat de recuperar la memòria d’aquest període històric.

El nou edifici es construirà entre els carrers Joan de la Cosa i del Pla de la Torre i està previst que s’estructuri en dos àmbits: la Guerra Civil Espanyola a Catalunya (1936-1939) i la reraguarda republicana a Santa Susanna i El Maresme.

ÚLTIMES NOTÍCIES