‘El TNC surt de gira’ passarà per Tordera


El TNC surt de gira’. Amb aquest epígraf es presenta la doble gira que realitzaran dues estrenes de la temporada 2019/2020 del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) arreu del territori català. ‘La Rambla de les Floristes’, de Josep Maria de Segarra (espectacle inaugural), i ‘Solitud’, de Víctor Català, visitaran 27 municipis (la xifra pot créixer encara) que han sol·licitat acollir-los, entre ells les ciutats de Lleida, Girona, Tarragona, L’Hospitalet, Mataró, Tortosa, Manresa, Granollers, Sabadell, Vic, Reus, Tordera,  Figueres i també Manacor.

Una iniciativa com aquesta, amb recursos propis del TNC i que permet oferir les produccions als Ajuntaments a preus assequibles, no s’emprenia des de fa deu anys i és possible gràcies a un ajut públic extraordinari de 540.000 euros del departament de Cultura. Amb aquesta gira el TNC esdevé productor executiu de les gires de les seves pròpies produccions, mentre que els darrers anys els espectacles de la casa que han voltat pel país ho han fet en coproducció amb les sales que hi estaven interessades. Per oferir aquest servei, el departament de Cultura finançarà el cost de la gira. L’ambició és que les gires tinguin continuïtat els cursos vinents.

El director del TNC, Xavier Albertí.  celebra que es “normalitzi després de deu anys” la gira de produccions pròpies del TNC al territori.

Xavier Alberti

El TNC també posa a disposició dels teatres les activitats paral·leles als espectacles, les quals aporten una nova riquesa artística a les gires: col·loquis, xerrades postfunció, etc. També es planteja la possibilitat d’establir col·laboracions amb les Biblioteques de Catalunya i amb els clubs de lectura ‘Llegir el Teatre’, que des de fa anys difonen els textos que s’estrenen i es presenten al TNC.