Alerten del consum excessiu de protectors d’estómac entre la gent gran


La Corporació de Salut del Maresme i la Selva, juntament amb l’Institut Català de la Salut, realitzen una campanya que busca sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons –popularment coneguts com a protectors d’estómac–, i informar dels riscos que comporta per a la salut fer un consum inadequat d’aquests fàrmacs.

Segons dades del Servei Català de la Salut, prop del 70% dels pacients majors de 65 anys atesos a les àrees bàsiques de salut de l’Alt Maresme (Calella, Malgrat, Canet, Pineda i Tordera) i la Selva Marítima (Blanes i Lloret de Mar) són consumidors d’algun medicament IBP. I l’Alt Maresme ha estat els territori de la Regió Sanitària de Girona, l’octubre del 2018, amb un consum més elevat d’aquests fàrmacs. La doctora Carme Pascual apunta que no s’ha de abusar d’aquest tipus de medicaments.

campanya estomac

Aquesta iniciativa, que s’engega per primera vegada a la CSMS per part dels equips de farmàcia de primària a diferència de l’ICS que ja hi ha treballat en el passat, ha de permetre ajustar la utilització d’aquests fàrmacs en les indicacions que han demostrat ser més efectives i segures. Metges, infermeres i farmacèutics continuen la millora de la seva formació per poder valorar conjuntament amb el pacient la necessitat de continuar receptant o bé retirar aquests medicaments.