L’Hospital Sant Jaume de Calella registra la primera donació de còrnies


L’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella ha registrat la primera donació de còrnies a finals d’aquest juliol, el passat dia 27, el mateix mes que ha rebut l’autorització de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) per ser centre extractor de teixit ocular. Amb aquest permís es facilita la donació de còrnies a tots aquells pacients que morin en aquest hospital.

Perquè les còrnies puguin ser trasplantades cal seguir un procediment concret. En aquest cas, un cop extretes es van enviar al Banc de Sang i Teixits de Barcelona, i és aquí on es preparen i es deixen en les condicions òptimes per entregar-les a qualsevol hospital que les demani per atendre els pacients que les puguin necessitar. En un primer moment, tothom pot ser donant de còrnies excepte alguns casos. Ho explica la doctora Emilia Cortés, responsable del projecte i cap del servei d’urgències i emergències.

transplantament cornia

La còrnia és un teixit viu que, un cop extret, cal trasplantar abans d’una setmana. També hi ha la possibilitat de conservar-la fins a tres setmanes a 31 graus, i durant aquest temps, es fan més comprovacions per assegurar que és vàlida per al trasplantament. El teixit ocular se sol trasplantar per recuperar la visió de persones amb distròfies o edemes corneals o de persones amb lesions a l’ull, infeccions o rebuig a un trasplantament previ.