La plaga de l’eruga del suro compromet “greument” la campanya de pela i farà reduir fins a un 25% la producció


El Consorci Forestal de Catalunya i els productors de suro agrupats sota la marca Quality Suber reclamen a la Generalitat que actuï amb “contundència” per frenar els estralls que la plaga d’una eruga peluda ha provocat damunt les alzines. Asseguren que l’espècie (‘Lymantria dispar’) ja ha “exfoliat milers d’hectàrees” arreu de Catalunya, i que això compromet “greument” la campanya de la pela. Ho explica el president del Consorci Forestal de Catalunya, Rosend Castelló.

pela 1

Tot i que ja s’hagin fet tractaments aeris –sobretot, al Maresme i la Selva- el Consorci Forestal subratlla que no n’hi ha prou. Diu que el risc de pelar les alzines afectades fa que “molts productors” hagin decidit no fer la lleva aquest estiu i que les 6.000 tones de suro que es preveien extreure dels boscos catalans es veuran reduïdes fins a un 25% per l’afectació de la plaga. Oleguer Plaza és enginyer Forestal.

pela 2

El Consorci també alerta que la plaga de l’eruga no és l’únic problema al qual ha de fer front el sector. “Se suma al creixent nombre de problemes sanitaris que pateixen les diferents tipologies de boscos catalans, com el corc del suro, la taca groga o l’escaldat, i que n’afecten directament la producció o n’amenacen la subsistència”, conclou.