Continuen sense executar-se els acords per millorar la situació dels metges de família a Catalunya


La meitat dels nous metges que l’Institut Català de la Salut havia de contractar per pal·liar la saturació de l’atenció primària es corresponen a jubilacions retardades i hores extra remunerades. Aquest va ser un dels punts acordats per desconvocar la vaga de facultatius el novembre de l’any passat i aquesta és la manera que ha trobat l’ICS d’augmentar les hores d’atenció als ambulatoris i millorar l’absorció de l’alt nombre de pacients. L’acord signat per l’Institut Català de la Salut i el sindicat Metges de Catalunya preveia la incorporació de 250 nous metges a la xarxa de primària però el fet és que ara mateix, a Catalunya, no hi ha aquesta quantitat de metges disponibles. Per això, l’ICS ha posat el focus en els nous professionals que acaben l’especialització com a metges de família aquest mes de maig -són 200 nous metges i metgesses però es calcula que només es quedaran a exercir a casa nostra 70. Deu d’ells són extracomunitaris i han decidit quedar-se gràcies a una nova mesura presa pel govern que els facilita el fet de poder ser contractats en l’àmbit públic.

A banda d’intentar captar al màxim els metges novells, una altra de les mesures que ha pres l’ICS per ampliar l’atenció a primària és remunerar les hores extres. 
Des de principis d’any, mig miler de professionals han acceptat treballar dues hores més a la setmana -o dues hores i mitja- i aquest volum de feina equival a 80 nous professionals. El director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, ho ha explicat a la Xarxa. 

Argimon 1

Aquest any es preveu que es jubilin 110 metges de primària però fins al mes de març, ja n’hi ha hagut 11 que han acceptat prolongar la vida laboral amb les noves condicions que els ofereix l’ICS. Poden dedicar un 40 per cent de les hores que han de passar visita a fer docència o formació.

Argimon calcula que quan acabi l’any, uns 35 facultatius en total hauran decidit continuar treballant.

Argimon 2

I la tercera via de l’ICS per incrementar el gruix de metges és intentar retardar les jubilacions de forma voluntària.