EL BOMBERS DE LA GENERALITAT DESACTIVA EL PLA D’EMERGÈNCIES TRANSCAT DESPRÉS DE L’ACCIDENT D’AQUEST MATÍ A LA CRUÏLLA DE CAN BERTOLI. L’ALCALDE DE TORDERA, JOAN CARLES GARCIA ASSEGURA QUE NO EXISTEIX PERILL EN EL CONSUM DE L’AIGUA DE L’AIXETA


Els bombers de la Generalitat han informat que pels volts de les dues del migdia s’ha reestablert el trànsit a la carretera N-II al seu pas per Tordera i s’ha desactivat el pla d’emergències TRANSCAT.
La carretera ha quedat tallada des de dos quarts de set del matí, quan un camió que transportava clorur de zinc, s’ha accidentat a la cruïlla de Can Bertolí que uneix la N-II amb les carreteres direcció Blanes i Hostalric.
L’accident, les causes del qual estan a mans dels Mossos d’Esquadra, ha provocat el vessament de part del producte que transportava fet que ha portat la Generalitat a activar el Pla Transcat. Tot i que en el primer moment s’ha estudiat la possibilitat d’advertir a la població sobre la necessitat de no sortir al carrer, aquesta opció s’ha descartat atès que els serveis d’emergències no han advertit cap núvol tòxic ni perill per a la salut pública. Amb tot, a primera hora del matí s’ha tallat el subministrament d’aigua a les urbanitzacions de Mas Móra i Sant Daniel, com a mesura preventiva fins a conèixer el grau d’afectació del vessament. A tres quarts d’onze del matí l’Agencia catalana de l’aigua ha donat els resultats de les primeres anàlisis de l’aigua i n’ha destacat la seva potabilitat. Des de les onze del matí s’ha reestablert el servei d’aigua. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha donat un missatge tranquilitzador a la població i ha destacat que el vessament està controlat i no ha afectat a cap persona física. Garcia, ens explicava a primera hora del matí, com havia succeït l’accident.

Al llarg de la jornada, 19 dotacions de bombers han treballat al lloc dels fets.

Els Mossos d’Esquadra estan estudiant les causes del accident tot i que fonts policials apunten que es pot tractar d’un excés de velocitat. El conductor del vehicle ha resultat ferit lleu i ja ha estat donat d’alta de l’Hospital de Blanes.

Els inspectors de l’Agència Catalana de l’Aigua desplaçats al lloc dels fets han informat que, inspeccionada la zona, han detectat que per sota el pont que travessa la riera de Valldemaria, i per l’embornal de la carretera, hi havia escorrenties de gasoil barrejat amb clorur de zenc, el producte abocat, per la qual cosa i amb gairebé tota seguretat el producte ha arribat a la riera. Els bombers de la Generalitat han procedit a taponar aquest abocament amb motes de terra. Els inspectors han pres mostres d’aigua de dos pous propers a la zona afectada a fi de comprovar-ne el grau d’afectació, les quals seran analitzades al laboratori de l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquests pous serviran de blanc per establir una xarxa de control per seguir l’evolució de l’episodi en els pròxims dies i controlar l’afectació de l’aqüífer.

Joan Carles Garcia, explica que els propers dies s’analitzaran els pous privats, propers a la zona de l’accident, per conèixer la seva situació.

El trànsit dins el nucli urbà també ha patit al llarg del matí problemes importants de circulació, que hores d’ara s’han normalitzat.
Aquest matí, al lloc dels fets s’hi han desplaçat una trentena de dotacions dels bombers de la Generalitat, així com els representants del Servei d’Emergències de la Generalitat, tècnics de l’Agencia Catalana de l’aigua i efectius dels Mossos d’Esquadra, Policia Local, serveis sanitaris i les autoritats locals.