Campanya forestal tranquil·la però sense abaixar la guàrdia


Un any més, començada la temporada d’estiu, i els cossos de prevenció d’incendis de Tordera ja han encetat una nova campanya d’estiu per evitar incidents tant a la població com al territori forestal de Tordera.

En aquesta primera part d’any, el registre pluviomètric és positiu. Tal com avança l’equip de voluntaris de bombers de Tordera, durant tot l’any passat, al municipi, es van recollir gairebé 400 litres per metre quadrat mentre que, actualment, ja situats a la meitat d’aquest nou any, ja s’ha arribat a aquesta quantitat. Així, tot i començar amb un hivern sec, la primavera d’enguany ha estat humida, motiu pel qual a l’ecosistema mediterrani de Tordera hi creix una herba que s’assecarà però que no serà tan combustible. Per això, doncs, aquest any es valora més positivament que els anys anteriors.

Tot i això, Sergi Fontseca, bomber voluntari i Agent Rural de Tordera, explica que no s’ha de abaixar la guàrdia contra la possibilitat d’incendis durant aquest període estival on la baixa humitat i les altes temperatures augmenten el risc de desastres forestals. A Tordera, en destaquen els serveis urbans dels bombers amb incendis en habitatges o a la via pública. Aquestes són la majoria de casos en què el cos de bombers actua durant l’any. També en destaca els focs de vegetació, mentre que els focs forestals queden en un segon pla. Ho explica detalladament, Sergi Fontseca.

prevencio incendis 1

El cos que hi ha a Tordera es troba en una xarxa de bombers voluntaris, la qual cosa significa que les seves actuacions d’ells s’estenen en diferents regions properes al municipi torderenc com en les poblacions veïnes de Blanes, Malgrat o fins i tot Sabadell o Sant Celoni, entre molts d’altres, on en destaquen, a més dels anteriors, focs d’indústria.

L’agent Rural i bomber voluntari torderenc explicava la importància de conèixer el telèfon d’emergències, el 112. A més, ell mateix presentava una aplicació per a telèfons mòbils anomenada “My112” que permet avisar, en qualsevol tipus d’emergència, de forma ràpida els serveis, donant una localització precisa del lloc on es troba l’incident i les possibles víctimes. Fontseca recomana descarregar-se aquesta app.

prevencio incendis 2

En coneixements d’Agent Rural, Fontseca destaca que la gran majoria d’incendis forestals són provocats per l’activitat d’alt risc que els humans hi duen a terme. A aquest fet se li afegeix la sequera que s’arrossega des de fa 7 anys, que acumula una gran quantitat de biomassa seca que s’encén cada cop de forma més ràpida i amb menys necessitat d’una partícula incandescent. Per això, els cossos d’emergència treballen amb el Pla Alfa, que ajuda en la prevenció d’incendis, i que “tothom hauria de conèixer” segons explica Sergi Fontseca a continuació.

prevencio incendis 3

Des del cos d’Agents Rurals i Bombers voluntaris de Tordera, fan una crida a seguir les precaucions i consells que se’ls dóna des d’aquest servei, per una millor convivència.