Es conserva una petita població autòctona de cranc de riu al Parc del Montnegre


Foto: ACN

Foto: ACN

El cranc de riu era una espècie molt habitual en els rius del país fins que va resultar afectada per una malaltia introduïda pel cranc de riu americà.Les mortalitats no han parat i actualment ja es tracta d’una espècie en perill d’extinció. Al Montnegre ha desaparegut de tot arreu, excepte de petites àrees molt restringides on escara sobreviuen alguns exemplars. Gairebé que es manté en secret la ubicació d’aquestes colònies autòctones. El director del Parc, Antoni Bombí, en declaracions a Ràdio Pineda, ha explicat que el cranc americà ha afectat seriosament el cranc europeu.

cranc montnegre

Agents forestals fan el seguiment dels exemplars autòctons que van descobrir el 2012 en un torrent de difícil accés al Montnegre. És l’única població d’aquesta espècie dins el parc i es vol protegir de la invasió del cranc americà. Altres poblacions de crancs de riu es tenien controlades a la zona del Montseny o de les Guilleries, però aquesta seria la primera tan arran de la costa. S’ha fet un pla de gestió del cranc de riu als parcs de la Diputació que determini les actuacions a dur terme per augmentar la població i, sobretot, perquè no entri en contacte amb el seu gran invasor: el cranc americà que és invasora i porta associat un fong que és mortal per al cranc de riu autòcton. El cranc també vol aigües molt netes.