LA CONSELLERA DE CULTURA, CATERINA MIERES SERÀ L’ENCARREGADA D’INAUGURAR DIVENDRES VINENT LA 29ena EDICIÓ DE LA FIRA MERCAT DEL RAM. EL CERTAMEN AMPLIA EL NOMBRE D? EXPOSITORS I ACTIVITATS AMB L’OBJECTIU DE CONSOLIDAR-SE COM UNA DE LES MILLORS MOSTRES MULTISECTORIALS DE CATALUNYA.


Els propers dies 7, 8 i 9 d’abril Tordera acollirà la 29a edició de la Fira Mercat del Ram al Parc Prudenci Bertrana.
Es tracta d’una de les escasses mostres multisectorials d’accés gratuït que encara es mantenen a Catalunya i en la qual s’hi exposen productes arribats dels sectors de la indústria, els serveis, l’agricultura, la ramaderia i l’artesania. La tradició centenària del mercat dels diumenges de Tordera, reconeguda arreu del país, ha motivat que la Fira Mercat del Ram mantingui l’esperit de multisectorialitat que l’ha caracteritzat des dels seus inicis.
El director de la fira, Rafel Matas, explica com és presenta el certamen a una setmana per la seva inauguració.

La fidelització dels expositors i el marc idoni que ofereix el Parc Prudenci Bertrana per acollir certàmens d’aquestes característiques ha convertit la Fira Mercat del Ram en un punt d’atracció comercial i social per als més de 30.000 visitants que es reben cada any.
En els darrers anys la Fira ha ampliat l’oferta a nous sectors, com el medi ambient, l’habitatge, el voluntariat i les noves tecnologies, per adaptar-se a la demanda d’un públic cada dia més exigent amb aquest tipus de mostres.
D’aquesta manera, durant les últimes edicions de la Fira s’ha donat especial interès en promocionar el producte innovador dels expositors mitjançant el Premi Innova, dotat econòmicament per guardonar les empreses que utilitzen la Fira Mercat del Ram com aparador dels seus nous productes de mercat. Rafel Matas, destaca la bona resposta dels expositors en la fira.

D’altra banda, el teixit associatiu de Tordera, format per una cinquantena d’entitats de tots els àmbits, també és present a l?escenari de la Fira Mercat del Ram a la Mostra d’Associacionisme Local. Es tracta d’un espai propi per a les entitats on cadascuna d’elles aprofita la Fira per donar a conèixer quina és la seva tasca en la dinamització de l’activitat social del municipi.
En aquest sentit, és especialment atractiu per als visitants les activitats que s’organitzen des de Mostra d’Associacionisme, adreçades a tots els públics i amb l’objectiu de fer més amena la visita a la Fira Mercat del Ram. Al llarg d’aquests últims anys s’han organitzat actes tant singulars com tirades de bitlles catalanes, jocs populars, tallers de belles arts, partides simultànies d’escacs o concerts en acústic dels músics locals.
Al llarg de la fira, també s’han organitzat un seguit d’actes per complementar la programació de la fira.

Finalment, la Fira Mercat del Ram també s’ha convertit en els últims temps en el millor aparador de la gastronomia local i en el qual hi ha pres especial importància la implicació dels restauradors locals mitjançant la creació de El Plat de Fira. Des de fa tres anys els restaurants del municipi preparen un plat específic, l’ingredient central del qual són els peus de porc en tant que es considera un dels plats típics de la gastronomia local. Tanmateix, alguns restaurants de Tordera han optat aquest any per oferir un plat típic al voltant del bacallà, en tant que es considera ingredient de quaresma.
A més del plat de Fira, la Cooperativa Agrària la Baixa Tordera que acull els principals productors agrícoles i ramaders del municipi, també prepara activitats gastronòmiques durant els dies de la Fira, com per exemple, la “fesolada popular” amb fesols típics de Tordera com a reflex de la importància del sector agrícola local. El director de la fira mercat del Ram, Rafel Matas anuncia que la consellera de cultura, Caterina Mieras serà l’encarregada d’inaugurar la 29ena edició del certamen.

Amb tot plegat, l’objectiu a seguir cada any per la Fira Mercat del Ram és aconseguir que durant el cap de setmana de Rams, Tordera es converteixi en el punt de trobada dels sectors més importants de l’economia de mercat i es mantingui l’esperit tradicional d’aquesta mostra centenària.