Tordera fa un balanç molt positiu de l’Any Bertrana


mer bertrana mesAmb només un any, l’Any Bertrana ha sigut capaç de captar l’atenció als torderencs i torderenques, a més de molts aficionats a la cultura d’arreu de Catalunya, donant vida de nou tant  a les obres més cèlebres com a les facetes menys reconegudes de la vida del “fill de Tordera”, Prudenci Bertrana, i la de la seva filla Aurora.

L’any Bertrana va ser una proposta treballada durant el 2016 per part de l’Ajuntament de Tordera, que va presentar la candidatura entre un centenar de propostes que optaven a la commemoració durant tot un any. L’Any Bertrana, doncs,  va ser finalista i l’escollida per celebrar el 150è aniversari de Prudenci Bertrana, arreu del territori català.

Amb la involucració, no només del consistori i el municipi torderenc, sinó també de la Generalitat de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes, la commemoració es va estendre arreeu de Catalunya, sobretot a Girona, Barcelona i Tordera. Així, es va aconseguir situar el nostre municipi, gràcies a les activitats celebrades, com a punt cultural en el mapa català. Així ho explica el regidor de cultura de l’ajuntament de Tordera, Josep Llorens.

balanc any bertrana 1

Josep Llorens, en una entrevista al Tordera en Directe de Ràdio Tordera, explicava que molts dels actes que s’han realitzat han sigut un èxit. “Josafat, el Musical”, l’obra literari-musical “Més Bertrana, més” o “La dona neta” i “Josafat”, han sigut diferents actuacions, algunes preparades i realitzades per part  “de les associacions de teatre amateur de casa”, les quals han tingut una posada en escena única i molt treballada que ha sigut recompensada amb una molt bona acollida dels espectadors, segons remarca el regidor de cultura. En recorda els actes Josep Llorens.

balanc any bertrana 2

Tot i haver finalitzat el període de l’Any Bertrana amb un balanç molt positiu per part de l’organització, l’Ajuntament de Tordera opta per a seguir potenciant la figura literària torderenca més reconeguda. El reconeixement a l’autor seguirà viu gràcies al projecte de creació de l’Arxiu Municipal situat a la Biblioteca de Tordera amb un espai íntegrament dedicat a Prudenci Bertrana. Aquest serà un espai de recerca i difusió de la figura de Bertrana.

balanc any Bertrana 3

L’inici de les obres de l’Arxiu Municipal està previst per aquest proper mes d’Abril amb una durada d’entre sis i vuit mesos.