En Comú Podem guanya les eleccions a Tordera. Tots els partits, menys ERC i PP, baixen de vots respecte a fa sis mesos.


grafic eleccions generals 2016Els resultats de les eleccions generals d’aquest diumenge deixen un panorama polític estatal força similar al que va sortir dels anteriors comicis del 20-D, amb un arc segmentat i sense un guanyador clar. Es fa evident de nou, per tant, la fi del bipartidisme i la necessitat de pactar per tal que sorgeixi un govern.

A Tordera, els resultats definitius han tornat a donar com a força més votada En Comú Podem, tal i com va passar fa 6 mesos, amb 1899 vots, el que representa un 26,6%.

En aquesta repetició d’eleccions, però, el que sí que ha variat al nostre municipi és la segona força més votada, que ha passat a ser Esquerra Republicana amb un 17,1% de suport, dos punts més que mig any enrere. En total ha obtingut 1221 vots.

Convergència Democràtica ha quedat relegada com a tercera força amb 1131 vots, el que representa un 15,8% de suport, gairebé un punt i mig menys que a les eleccions del desembre passat. Recordem que venia del trencament amb Unió Democràtica i llavors va aconseguir un 17,1% dels vots.

Molt a prop dels convergents ha quedat PSC-PSOE, amb només 28 vots menys que la força nacionalista i un 15,4% de suport.

Pel que fa al Partit Popular, és l’únic que ha guanyat vots al nostre municipi juntament amb ERC. Els populars han obtingut 779 suports, el que en percentatge representa un 10,9%.

Per últim, Ciutadans, que no té representació municipal, aquesta vegada ha obtingut un 10,4% dels vots.

Amb els resultats generals els polítics locals demanen responsabilitat a les forces polítiques, que assegurin la governabilitat i no a unes noves eleccions.

El regidor de Som Tordera (Podem+Iniciativa) Salvador Giralt es mostrada decebut amb els resultats, tenint en compte que creien que el sorpasso al PSOE seria possible. Giralt creu que la governabilitat es preveu novament complicada.

balanc podem 26J

La regidora d’ ERC a Tordera, Sílvia Mateos creu que el resultat al congrés és secundari pel seu partit i que el futur de Catalunya passa per el parlament català.

balanc erc 26J

En el mateix sentit, es refereix per CDC l’alcalde Joan Carles Garcia, qui no confia que el futur govern de Madrid resolgui la problemàtica catalana. Garcia apel·la a les forces polítiques ha arribat acords de pacte.

balanc cdc 26J

El regidor del PSC, Rafa Delgado recorda la voluntat del PSOE ha arribar a acords, però que això no és cosa d’un.

balanc psc 26J

Finalment, Xavier Martin del PP Tordera, creu que la força més votada hauria de governar a Espanya i que el ciutadans han reafirmat en aquestes eleccions el seu suport al govern de Mariano Rajoy.

balanc pp 26J

En termes de participació, cal destacar que al nostre municipi, després d’haver crescut 6 punts a les anteriors eleccions del 20-D (64,77%), ahir va caure fins al 58,66%, deixant un percentatge similar al de les eleccions generals de l’any 2011. La participació en la repetició de les eleccions generals ha baixat un 3% a Catalunya i ha passat d’un 68,63% a un 65,58. En canvi, a Espanya la participació s’ha mantingut i només ha variat unes dècimes: del 69,82% al 69,67.