Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya proposa formar dics amb plantes i teixits biodegradables per contrarestar la pujada del nivell del mar


desembocadura-del-torderaEl Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) està estudiant diverses propostes per fer front a la crescuda del nivell mitjà del mar, a causa del canvi climàtic i l’escalfament global. El projecte ‘Respostes al Canvi Climàtic de la Costa: Estratègies d’innovació per a escenaris extrems-Adaptació i Mitigació (RISES-AM) proposa crear a la costa catalana dics de contenció formats amb plantes i sacs de teixits biodegradables, davant les platges, els ports i barreres inflables davant els ports, en els moments de grans temporals marítims. El director del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC, Agustín Sanchez-Arcilla, explica que les zones més vulnerables de Catalunya davant el creixement del mar serien els deltes de l’Ebre, Llobregat i Tordera.

delta tordera

Com que el nivell del mar pujarà i el clima es pot tornar més extrem, les tempestes també podran ser més fortes. Això suposarà onades més altes, que arribaran més terra endins. Zones com el barri de la Barceloneta de Barcelona podrien desaparèixer en menys de 100 anys, així com bona part de les platges artificials del Maresme i la Costa Daurada.