CiU i SOM Tordera pacten reduir el cost polític de l’ajuntament i obrir noves vies de participació ciutadana i de transparència


IMGP9981L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, de CiU, i els regidors del grup municipal SOM Tordera (iniciativa i independents Podem), Salvador Giralt i Carles Seijo, han formalitzat aquest matí públicament l’acord de govern per Tordera per als propers quatre anys. En un acte públic, a la plaça de l’església, els representants de les dues formacions, acompanyats dels nous regidors de govern del consistori, han explicat els termes en els quals es desenvoluparà el govern aquesta legislatura. Tant Joan Carles Garcia (CiU) Com Carles Seijo (SOM Tordera) han valorat satisfactòriament el pacte.

pacte govern 1

Sobre les negociacions per el pacte entre CiU i SOM, els dos dirigents creuen que el poble en sortirà beneficat.

pacte govern 2

El màxim òrgan executiu del govern, la junta de govern, estarà formada per l’Alcalde, tres tinents d’alcalde de la formació Convergència i Unió i dos tinents d’alcalde de la formació SOM Tordera. L’acord de Govern “Feina, participació i procés” es materialitza a partir de la formació conjunta d’un govern amb una estructura transversal i simplificada, on es redueixen 5 regidories respecte el mandat anterior i en el qual s’aplica una reducció del cost polític a través de la limitació dels sous de càrrecs públics locals, eventuals i d’alta direcció. La reducció global del cost polític de l’ajuntament serà de l’entorn del 16% a través de la reducció d’un càrrec eventual i reduccions de sous que oscil·len entre el 5% i el 18% respecte l’anterior legislatura. Ho explicaven Joan Carles Garcia i Carles Seijo.

pacte govern 3

A banda de l’estructura organitzativa, el pacte també s’ha establert en els compromisos d’afavorir la participació ciutadana i la transparència a través d’eines com la creació del consell de la vila, que es basarà en la compareixença de l’ alcalde i regidors del consistori una hora abans de cada Ple Municipal per respondre directament a les preguntes de la ciutadania torderenca i als temes relacionats exclusivament amb el municipi de Tordera. L’acord també inclou l’impuls d’una auditoria del deute municipal, la creació d’un pla d’emergència contra l’atur i de rescat social, la defensa del dret a decidir, la creació d’ocupació i emprenedoria, la defensa de la sanitat i l’escola pública, la implantació de la tarifació social en impostos de competència municipal, la millora de la gestió de l’aigua, la mobilitat als carrers de Tordera i la defensa del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic i els desnonaments.

L’organigrama del consistori queda de la següent manera:

L’alcalde de Tordera serà Joan Carles Garcia. Josep Llorens continuarà com a coordinador del govern i comunicació. A partir d’aquí es creen quatre grans àrees: Àrea de Territori i Sostenibilitat encapçalada per Carles Seijo; Àrea de Serveis Personals dirigida per Salvador Giralt; Àrea d’atenció social i promoció econòmica de la mà d’Àngel Pous i l’Àrea de regim interior encapçalada per Marçal Vilejaliu.

Els dos regidors de SOM Tordera s’encarregaran de les següents regidories: Carles Seijo serà el titular d’Urbanisme, Obres i Serveis, medi ambient i pagesia; Salvador Giralt portarà participació ciutadana i transparència, Sanitat i Tecnologies de la informació. Per la seva banda, els regidors convergents tindran aquestes regidories: Josep Llorens continua a Cultura, Bàrbara Vergés Esports i Civisme, Marçal Vilajeliu continuarà amb Hisenda i recursos Humans, Sílvia Català seguirà a seguretat i agafa festes, via publica, mobilitat i transport; Àngel Pous s’encarregarà de serveis socials, habitatge i ensenyament i finalment Marc Unió agafa Joventut, promoció econòmica i fires.

El nou govern municipal de Tordera estarà format per 7 regidors de CiU i 2 de Som Tordera. ERC, PSC i PP restaran a l’oposició. Durant la propera sessió plenària, que es celebrarà la setmana vinent, es donarà compte del nou cartipàs municipal i s’assignaran els regidors delegats als diferents organismes autònoms i òrgans col·legiats que compten amb representació municipal.