EL RECORREGUT DE LA VIA AUGUSTA ROMANA PER CATALUNYA, SERÀ VISITABLE PER ETAPES. TORDERA SERÀ L’INICI D’UNA D’ELLES, QUE ACABARÀ A CALDES DE MALAVELLA.


El coll de Panissars, terme municipal de la Jonquera i llindar entre l´Estat espanyol i França, fou diumenge punt de reunió d’autoritats i veïns del citat municipi altempordanès per donar inici a la senyalització del traçat del Sender de la Via Augusta a Catalunya.
El coll de Panissars era el primer punt en territori català si s’usava la citada via des de França i el darrer si es venia de Catalunya.
La senyalització del coll de Panissars és l’inici d’un ambiciós projecte europeu per impulsar un recorregut per la via augusta amb objectius mediambientals i turisme cultural. La direcció general de planificació ambiental de la generalitat, preveu un total de 38 etapes, per conèixer l’entorn d’aquesta via romana.

Tordera és el punt de partida d’una de les etapes de 20 quilometres, que passa per Vidreres i finalitza a Caldes de Malavella. El torderenc i aficionat a l’història, Joan Bou, ens a explicat el recorregut de la via augusta pel nostra terme municipal. Bou assegura que la via de Tordera era secundaria, ja que la principal anava al Vallès.

Joan Bou, membre de l’entitat Cercle d’història, està treballant actualment sobre la via augusta i la seva vinculació amb el municipi.
Bou creu que la via romana que passava per Tordera servia per arribar al port de Blanes.

El recorregut de la Via Augusta a Catalunya que després han seguit altres xarxes de comunicació té la particularitat d’estar en un territori situat sota els 400 metres d’altitud, amb escàs pendent, amb uniformitat amb les temperatures oscil·len entre els 14 i 16 graus i amb una pluviositat moderada. Aquests trets permetien bones condicions de pas pels viatgers i, a més, un interval d’ús temporal més ampli que si s’hagués optat per altres trams. Els romans usaven la Via Augusta per moure les tropes per l’eix ibèric i, alhora, servia per canalitzar la comercialització dels productes dels territoris de l’Imperi.
La Via Augusta, a Catalunya, tenia un recorregut total de 696 quilòmetres, on s’inclouen les ramificacions dels trams secundaris, com és el cas de Tordera. El pas de la Via Augusta per la demarcació de Girona, consistirà en 9 etapes, on destaquen el seu pas per la Jonquera, Girona i Caldes de Malavella.